Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Big-data onderzoek Radboud en Verily over Parkinson

Het Amerikaanse Verily, een zusterbedrijf van zoekgigant Google, onderzoekt samen met het Radboudumc gegevens van Nederlandse parkinsonpatiënten. Het gaat daarbij om de data van 650 patiënten, aldus de NOS.
bigdatafotolia.jpg
Foto: Fotolia

De benodigde medische gegevens worden verzameld via een speciaal horloge van Verily. Dit apparaat houdt dagelijkse activiteit bij, door onder andere elektrische activiteit van de hersenen en het hart te meten. Door data op grote schaal te analyseren, hopen beide partijen nieuwe inzichten te krijgen over de ziekte. Ze willen de verschillen tussen de patiënten onderzoeken, aldus de NOS.

Privacy
Wetenschappers van de Radboud Universiteit denken een oplossing te hebben waarbij onderzoekers in data kunnen struinen zonder dat de privacy van patiënten wordt aangetast. De nieuwe technologie is ontwikkeld onder leiding van hoogleraar digitale veiligheid Bart Jacobs. ‘Dit gaat qua veiligheid een stuk verder dan bestaande technologieën’, stelt Jacobs.

Bas Bloem
Samen met hoogleraar neurologie Bas Bloem van het Radboudumc gaat hij de nieuwe techniek voor het eerst testen bij 650 parkinsonpatiënten. Dat doen ze in samenwerking met Verily, een zusteronderneming van Google. Verily, dat voorheen Google Life Sciences heette, gaat die gegevens niet delen met Google voor het profileren van gebruikers, zegt een woordvoerder.

Parkinson
Bloem hoopt meer inzicht te krijgen in het sterk verschillende beloop van de ziekte van Parkinson bij vergelijkbare patiënten. ‘Waarom zit de ene patiënt vijf jaar na zijn diagnose in een rolstoel en kan de andere na twintig jaar nog steeds lopen? Waarom heeft de ene patiënt veel last van trillende handen en de andere niet?’, vraagt Bloem zich af. Door de gegevens van veel patiënten te onderzoeken hoopt Bloem die verschillen beter te gaan begrijpen, ‘en uiteindelijk tot een behandeling te komen die veel beter aansluit bij elke individuele patiënt’.

Gegevens
Met de nieuwe techniek kunnen heel makkelijk medische gegevens worden uitgewisseld, zegt Bloem. ‘Ook internationaal. Alleen de patiënt zelf en de behandelend arts kunnen de versleutelde gegevens weer ontsleutelen, maar onderzoekers kunnen wel alle data inzien. Een collega in Australië of de Verenigde Staten kan dan ook leren van de gegevens van mijn patiënten.’ Eerder in september begon Verily een samenwerking voor diabetesonderzoek.

Dossier Innovatie in  de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

1 REACTIE

  1. Zeer benieuwd hoe een smart horloge de electrische aktiviteit van de hersenen gaat meten. Vooral als dit smart horloge nog niet commercieel beschikbaar en dus ook niet gevalideerd is.
    Verder ook zeer contradictorisch : "Alleen de patiënt zelf en de behandelend arts kunnen de versleutelde gegevens weer ontsleutelen, maar onderzoekers kunnen wel alle data inzien" ???
    Uiteindelijk ook benieuwd naar de "De nieuwe technologie" die onderzoekers in data laat struinen zonder dat de privacy van patiënten wordt aangetast …

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.