Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Groot onderzoek naar vervanging ziekenhuiszorg in Europa

Ecorys gaat de mogelijkheden onderzoeken rond het verschuiven van dienstverlening van ziekenhuizen naar eerstelijnszorg in zes Europese landen. Hiertoe heeft het onderzoeksbureau een contract gewonnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De onderzoeksresultaten worden begin 2014 verwacht.
Groot onderzoek naar vervanging ziekenhuiszorg in Europa
Foto: Arno Massee

De premisse van het onderzoek is dat onnodige ziekenhuisopnames een bron kunnen zijn van voorkombare zorgkosten. In veel van de 53 Europese landen zijn de zorgsystemen gefragmenteerd en gecentreerd rond de ziekenhuizen. ‘Het is hierbij vaak onduidelijk of ziekenhuisopname de meest (kosten)effectieve interventie is voor specifieke gezondheidsgerelateerde situaties’, aldus Ecorys in haar persverklaring.

Ziekenhuisopnames
De WHO-studie zal zich ten eerste richten op omstandigheden waarin ziekenhuisopnames in de geselecteerde landen kunnen worden voorkomen door effectieve behandeling en zorg vanuit een sterke eerstelijns zorgomgeving. Ten tweede zal het de potentiële besparingen als gevolg van de afname van ziekenhuisopnames, gerelateerd aan de geselecteerde omstandigheden in beeld brengen. En ten slotte zullen de onderzoekers (landspecifieke) barrières benoemen die een dergelijke verschuiving zouden kunnen bemoeilijken.Europees zorgbeleid


Ecorys schrijft: ‘Om het maximale rendement te halen uit de eerstelijnszorg en om het risico op onnodige kosten – vanwege ziekenhuisopname – te voorkomen moet de eerstelijnszorg in veel Europese landen worden versterkt of opnieuw worden gepositioneerd. Dit is ook een van de prioriteiten van het nieuwe Europese zorgbeleid 2020.’ De keuze voor de landen zal de komende maanden plaatsvinden.

2 REACTIES

 1. Geachte lezer,
  Zoals U misschien weet bestaan er in de Angelsaksische landen zoals Canada,Nieuw-Zeeland en Australie al geruime tijd Eerstelijnsklineken.
  De huisarts,the familydoctor or medical physician, vervult daar de functie van hoofdbehandelaar.Daar is het dus mogelijk dat de huisarts zegt:Ik stel U voor om een paar dagen in mijn kliniek te verblijven.
  Dat betekent nogal wat voor de inzetbaarheid en de complexiteit van het huisartsenberoep en vergeet niet voor de logistieke infrastructuur daaromheen.
  Als de eerstelijn wordt versterkt is het nodig dat meer ziekenhuizen in samenwerking met elkaar hun ziekenhuisfuncties concentreren.
  Ziekenhuizen zijn er voor acute,levensbedreigende en complexe zaken.
  Het is U wellicht bekend dat 70 tot 80% van de SEH-vragen goed afgehandeld kan worden door de huisarts. Ik hoop niet dat de financiering zal plaatsvinden op basis van een betaling per verrichting;U kent de gevolgen daarvan in de tweede lijn.
  Vriendelijke groet.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik hoop dat men in dit onderzoek kijkt naar werkelijke kosten en niet uitgaat van budgetten. Een budget voor een dag ziekenhuis gaat uit van de gemiddelde kosten van een ziekenhuisdag voor een gemiddelde patiënt en gaat niet uit van wat de kosten zijn van een extra dag voor een (bijna) uitbehandelde patiënt. Vervanging door de eerste lijn is bij berekening op budgetten altijd een goed idee. Gaat men echter uit van kosten, dan komt de berekening anders te liggen. Daarom zouden de kosten voor nazorg na het ziekenhuis ook in DBC/DOT’s opgenomen moeten worden. Dan zal een feitelijke afweging op kosten plaatsvinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.