Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot SCP-rapport schijnt licht op Wmo

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de transitie van zorg naar de gemeenten, brengt een aantal zaken aan het licht. Zo blijkt uit het rapport dat veertig procent van de mensen niet in staat is om zelfstandig te wonen, dat inwoners in de drie noordelijke provincies en Zuid-Limburg het meeste gemeentezorg gebruiken en dat er in totaal voor 345 miljoen euro aan eigen bijdragen is betaald door burgers.
Fotolia

Wellicht de belangrijkste conclusie uit de ‘Overall rapportage sociaal domein’ is dat veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp, niet in staat zijn om de problemen zelfstandig op te lossen. Bijna de helft (40 procent) beschikt ook niet over een eigen netwerk dat ze voor hulp kunnen inschakelen. Volgens het onderzoek zijn sommige problemen ook te ingewikkeld. Familieleden of andere bekenden kunnen hier iemand niet voldoende bij ondersteunen. De kwaliteit van leven van mensen die hulp krijgen via de gemeente, is minder goed dan mensen die dat niet hoeven te doen. Dat geldt vooral voor mensen die een combinatie van voorzieningen nodig hebben.

Dossier Transitie Langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Verschillen
Inwoners van de drie noordelijke provincies en Zuid-Limburg maken relatief meer gebruik van ondersteuning door de gemeenten, zoals huishoudelijke hulp, jeugdzorg en hulp bij reïntegratie naar werk, ook als rekening wordt gehouden met bevolkingsgegevens (het aantal ouderen, mensen met een laag opleidingsniveau) in een gemeente. In de gebieden rond de provincie Utrecht, zoals Delft en Westland, Zuidwest Gelderland, Oost-Zuid Holland, Leiden-Bollenstreek, de Veluwe en Gooi- en Vechtstreek, maken de inwoners juist relatief weinig gebruik van dergelijke voorzieningen.

Eigen bijdrage
Volgens voorlopige cijfers van het SCP waren burgers in 2015 in totaal 345 miljoen euro kwijt aan eigen bijdragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en dagbesteding.

Reintegratie
Ten slotte blijkt dat gemeenten ruim 500 miljoen euro tekort komen op het budget voor werk en inkomen voor trajecten voor reintegratie et cetera. Dat wordt mede veroorzaakt door het gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid en de extra uitgaven voor de bijstand, die niet via het gemeentefonds worden vergoed. Eerder meldde vakblad Binnenlands Bestuur al dat gemeenten op de zorgbudgetten juist geld over lijken te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.