Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groot tekort aan verzorgenden 3 dreigt’

Er dreigt een groot tekort aan verzorgenden (niveau 3) in 2010. Ook zal er dan veel vraag zijn naar verpleegkundigen (niveau 4) en helpende (niveau 2).

Dat zei Willem van der Windt, onderzoeker van Prismant, vorige week bij een symposium in Laren, georganiseerd door ActiZ, IDtv en de Vivium Zorggroep, over te verwachten arbeidstekorten in de zorg.

10.000 verzorgenden te weinig in 2010

Van der Windt voorspelt in 2010 een tekort van ruim 10.000 verzorgenden (niveau 3), 4000 verpleegkundigen (niveau 4) en ruim 2500 helpenden (niveau 2).

Grotere instroom noodzakelijk

Om de problemen te voorkomen moeten er meer jongeren kiezen voor een opleiding op mbo-niveau. Momenteel daalt die instroom. Om de concurrentie met andere bedrijfstakken te winnen moet de zorg jongeren duidelijk maken dat werken in de zorg vanwege de zingeving een extra dimensie heeft.

Langer werken

Een andere oplossing is om eenvoudig werk uit het takenpakket van hooggeschoold personeel te halen, zodat meer laaggeschoolde werklozen in de zorg kunnen werken. Ook langer werken is een optie. “Als iedereen in de zorg vijf procent langer werkt, dan is het personeelsprobleem opgelost”, aldus Van der Windt.

Goed werkgeverschap

De uitdaging voor zorgbestuurders is om invulling te geven aan uitstekend en uitdagend werkgeverschap, stelt Vivium-bestuurder Florent Vlak. “Bestuurders moeten zorgen voor interessante werkplekken, goede opleidingsmogelijkheden en goede salariëring.”

Schoolmijders krijgen zorgstage

Vivium hoopt extra personeel binnen te halen door een project met de Taskforce Jeugdwerkloosheid waarin schoolmijders een stage in de zorg krijgen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Tien tips voor goed werkgeverschap

Interview Gerlach Cerfontaine:

‘Geef professionals de ruimte’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.