Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Grote ontdekking voor preventie van hart- en vaatziekten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een internationale groep onderzoekers heeft een set belangrijke genen ontdekt die de bloeddruk reguleren. Deze genen voorspellen gezamenlijk niet alleen de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddru,k maar ook het risico op hart- en vaatziekten en beroerte.
Grote ontdekking voor preventie van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. De ontdekking biedt belangrijke nieuwe aanknopingspunten voor de ontwikkeling van medicijnen.

Invloed beduidend

Professor Cornelia van Duijn, onderzoeksleider vanuit Nederland en genetisch epidemioloog bij het Erasmus MC: “We hebben een breed scala van aspecten van bloeddruk onderzocht, waaronder de boven- en onderdruk maar ook het verschil tussen die twee: de polsdruk. Meer dan dertig varianten in het erfelijk materiaal zijn van invloed op de bloeddruk. Hoewel de afzonderlijke effecten klein zijn, is het gezamenlijk effect van de genen op de bloeddruk beduidend. De combinatie van afwijkingen bewerkstelligt een evengrote verandering in de bloeddruk als een standaard bloeddrukverlagend medicijn.”

Meer dan 40 procent

Wereldwijd hebben meer dan één miljard mensen een te hoge bloeddruk. In Nederland heeft veertig procent van de mensen boven de 60 jaar een verhoogde bloeddruk. De bloeddruk wordt beïnvloed door een combinatie van leefstijl en erfelijke factoren. Tot nu toe waren de erfelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor een te hoge bloeddruk moeilijk te achterhalen.

Risico verhogend

Er is nog altijd een substantiële groep patiënten bij wie de bloeddruk met de nu bestaande geneesmiddelen niet goed onder controle is te krijgen. Een adequate behandeling is enorm belangrijk. Zelfs kleine verschillen in bloeddruk kunnen namelijk al het risico verhogen op het ontstaan van een beroerte of hartaanval. Van Duijn: “Hoe belangrijk de set van genen is die de bloeddruk reguleert, blijkt uit het feit dat ze gezamenlijk ook het risico bepalen op het ontstaan van hart- en vaatziekten, schade aan de wand van de linkerhartkamer en beroertes.”

Internationaal

De 351 onderzoekers van 234 onderzoeksinstellingen, verspreid over 24 landen, publiceerden hun resultaten gisteren in twee gezaghebbende internationale tijdschriften: Nature en Nature Genetics. Vanuit Nederland leverden onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Leids Universitair Medisch Centrum, Vrije Universiteit Amsterdam en Universitair Medisch Centrum Groningen een bijdrage aan de onderzoeksresultaten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is geopend. Meer informatie en aanmelden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. @ Bea. Heb je wel eens twee van dit soort studies (GWA’s) naast elkaar gelegd? En wat was de overeenkomst? Vrijwel niets. Het is gewoon wachten op de studie die dit verhaal weer ontkracht. Als het door de farma was betaald dan was er tenminste zicht op het gebruik van dit soort gegevens.

  2. Lees alle reacties
  3. Rob dit is wel belangrijk nieuws. Daarbij lijkt het een gedegen onderzoek.Uitgevoerd door veel wetenschappers uit verschillende landen. Helaas beschikken we hier niet over het volledige onderzoeksverslag.En Maarten…. laten we hopen dat er wel Nederlands geld en geld uit de andere landen voor gebruikt is. Wat te denken dat het uitsluitend gefinancierd werd door de farmaceutische industrie?

  4. Waarom is dit nieuws? De gezamenlijke combinatie van slechte genen komt weinig voor, waardoor we niet in staat zijn per persoon veel variatie te voorspellen. Behandelingen hangen ook niet samen met genen. Daarnaast is bloeddruk prima meetbaar, dus wat heb je aan de kennis dat jouw bloeddruk hoog is vanwege jouw genen. Hij is hoog en daarmee risico-verhogend. Leuke publicatie voor mevrouw Van Duijn, maar onbetekent voor de rest van Nederland. Ik hoop niet dat dit onderzoek met publiek geld is gefinancierd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.