Guus van Montfort: ‘Ouderenzorg moet zich niet rijk rekenen’

Zeven jaar was Guus van Montfort boegbeeld van ActiZ. Hij blikt in een afscheidsinterview terug op het conflict met de Inspectie en oud-staatssecretaris Martin van Rijn over de zwarte lijst van verpleeghuizen, de opstand van de ActiZ-leden en de Agema-gelden die als sneeuw voor de zon wegsmolten.
Guus van Montfort ActiZ ouderenzorg verpleeghuiszorg
Oud-ActiZ-voorzitter Guus van Montfort: 'Van de Agema-gelden is vrijwel niets overgebleven.'

Zeven roerige jaren lang was Guus van Montfort voorzitter van brancheorganisatie ActiZ. Per 1 januari zwaait hij af. Toen hij in 2011 aantrad kreeg de ouderenzorg, net als nu, veel extra geld. Het kabinet-Rutte I, met de PVV, had structureel 825 miljoen extra toebedeeld aan de ouderenzorg. De tarieven gingen in 2012 met structureel 3 à 4 procent omhoog. ‘We wilden zeker weten dat het structureel was en niet incidenteel. Als zorgorganisaties extra personeel aannemen en opleiden, zitten ze ook langdurig op hogere kosten. Maar structureel bleek toch niet zo heel structureel. Rutte I was geen lang leven beschoren en

1
1213

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.