Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gynaecoloog vaak te terughoudend’

Nederlandse vrouwen hebben twee keer meer kans op ernstige zwangerschapsvergiftiging dan vrouwen in Groot-Brittannië. “Dat komt omdat we in Nederland te terughoudend zijn met het geven van medicatie en het inleiden van bevallingen”, zei de Leidse gynaecoloog Joost Zwart die op 17 september op dit onderwerp aan de Universiteit Leiden.

Twee jaar lang deed Zwart onderzoek naar het aantal vrouwen dat ernstig ziek wordt tijdens de zwangerschap. Hij noteerde 2500 gevallen met ernstige complicaties, wat neerkomt op zeven op de duizend zwangerschappen. Ongeveer acht procent van de betrokken vrouwen leed aan een ernstige zwangerschapsvergiftiging.

Verandering

Zwart heeft de laatste jaren al bij gynaecologen aan de bel getrokken. “Ik zie dat het beleid verandert. Gynaecologen grijpen agressiever in om een complicatie te voorkomen. Ze denken niet meer puur en alleen aan de baby.”

Allochtonen

Zwart nam voor zijn onderzoek ook allochtone vrouwen uit niet-westerse landen onder de loep. Het was al bekend dat deze groep een grotere kans heeft op moedersterfte. Zwart zag dat bij deze vrouwen vaker ernstige complicaties optreden tijdens de bevalling. Aan de ene kant is het een kwestie van erfelijkheid. Zo hebben Hindoestaanse vrouwen vaker last van een hoge bloeddruk. Daarnaast speelt ook de mate waarin de vrouwen geïntegreerd zijn een rol. Zwart zag dat vrouwen van Turkse en Marokkaanse komaf ongeveer even vaak met een complicatie te maken krijgen als autochtone vrouwen. Vrouwen uit Afrikaanse landen onder de Sahara lopen daarentegen 3,5 keer zoveel risico. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Westfriesgasthuis schuldig aan dood baby

Beslaglegging op huis gynaecoloog

Ommelander Ziekenhuis sluit gynaecologie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.