Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Haags-Rotterdamse ziekenhuiscoöperatie opgericht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het HagaZiekenhuis in Den Haag, de Reinier de Graaf Groep in Delft, het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam hebben gezamenlijk een coöperatie opgericht. Ze heten nu 'De Ziekenhuispartners XL'.
Haags-Rotterdamse ziekenhuiscoöperatie opgericht

Bestuursvoorzitter Chiel Huffmeijer van het HagaZiekenhuis: ‘Het gebruik van de term XL is om uitdrukking te geven aan het feit dat andere ziekenhuizen kunnen aanhaken.’

Zelfstandigheid behouden

De vier ziekenhuizen behouden hun zelfstandigheid. Huffmeijer: ‘Allevier de ziekenhuizen zijn lid van de coöperatie. Op deze manier denken we het best ons voordeel te kunnen behalen.’ Een concreet voorbeeld is de uitbreiding van de bestaande inkooporganisatie Zorgservice XL. Hierin nemen het HagaZiekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis en de Reinier de Graaf Groep al deel. Het Vlietland Ziekenhuis sluit zich hierbij dit jaar aan. De ziekenhuizen richten een gemeenschappelijke vacaturebank op. Naast een gezamenlijk arbeidsmarktbeleid, werken de ziekenhuizen samen aan opleidingen en ict.

Topklinische zorg

De coöperatie maakt het mogelijk voor het HagaZiekenhuis, de Reinier de Graaf Groep en het Sint Franciscus Gasthuis om hun topklinische posities uit te breiden. Huffmeijer: ‘We willen op tijd voorsorteren op de ontwikkelingen. De eisen aan topklinische zorg worden steeds nadrukkelijker gesteld. Misschien besluiten we later om de zorg over de ziekenhuizen te verdelen.’ Het Vlietland Ziekenhuis kan door de samenwerking met de topklinische ziekenhuizen zijn positie als basisziekenhuis versterken. De vier ziekenhuizen zeggen hun patiënten volledige keuzevrijheid te bieden. Het feit dat het Sint Franciscus Gasthuis en het Vlietland Ziekenhuis de NMa toestemming hebben gevraagd te fuseren, maakt voor de samenwerking niet uit, zegt Huffmeijer. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Vlietland Ziekenhuis en Sint Franciscus willen fuseren

Vlietland Coöperatie ziet af van hoger beroep tegen de NMa

‘A12-combinatie’ vormt coöperatie

1 REACTIE

  1. Een prima keuze van de Bestuurders van de Instellingen om verder te gaan met een Cooperatie.Het heeft veel voordelen , maar deze hoef ik u niet te noemen. Een goed voorbeeld voor de collega Instellingen in NL om daar je voordeel mee te doen. Veel Succes ! Bestuurders en volhouden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.