Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Haal de pgb-plannen van tafel’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Oppositie en belangenverenigingen reageren ‘verheugd’ op het nieuws dat de voorgestelde bezuinigingen op het persoonsgebonden budget veel minder opleveren dan de staatssecretaris beweert. Volgens hen moeten de pgb-plannen nu meteen van tafel.
'Haal de pgb-plannen van tafel'

Op verzoek van Groen Links rekende het Centraal Planbureau de pgb-bezuinigingsvoorstellen door van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Uit de cijfers blijkt dat de ingrepen die zij wil doen, geen 900 miljoen euro opleveren, maar slechts 600 miljoen. In het slechtste geval levert de maatregel niets op. Bovendien kost het 20.000 zorgbanen.

Pgb’s beperken

Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget : “Wij hebben dit altijd al gezegd. We hopen dan ook dat de staatssecretaris haar plannen terugdraait en gaat kijken naar de alternatieven die wij haar een tijd geleden hebben voorgelegd. Strenger selecteren bijvoorbeeld wie recht heeft op een pgb. Of het pgb voorbehouden aan mensen met een meervoudige zorgvraag.” Het Platform VG, koepelorganisatie voor belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en vertegenwoordigers, vindt ook dat er strenger moet worden geselecteerd: “Voor de mensen die echt recht hebben op een pgb, is de zorg in deze vorm veel goedkoper dan zorg in natura. Dat roepen cliëntenbewegingen al tijden.”

Pgb goedkoper

Angelique van Dam, directeur Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad): “Het kabinet heeft zich rijk gerekend met de bezuinigingen op het pgb. De staatssecretaris heeft gezegd dat mensen dezelfde kwaliteit van zorg houden. Zo bereik je niet de bezuiniging die je voor ogen hebt, want zorg via het pgb is vaak goedkoper dan zorg in natura. Met dit rapport in handen, moeten de bezuinigingsplannen van tafel worden geveegd.”

Vakbond

Wim van Hoorn, bestuurder Abvakabo FNV: “Als deze bezuinigingen inderdaad veel banen gaan kosten, wil dat zeggen dat er gemorreld wordt aan de indicatiestelling. Op die manier krijgen minder mensen recht op zorg. Want als alle mensen die nu zorg krijgen via het pgb, voor hun zorg terecht moeten bij instellingen, zijn er nog steeds evenveel zorgwerkers nodig. Als er bezuinigd moet worden, kan er beter ingegrepen worden bij de fraude bij bemiddelingsbureaus.”

Waarheid verdraaid

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: “Ik ben blij dat het CPB nu ook concludeert dat de pgb-plannen van het kabinet onhaalbaar zullen zijn. Dit kabinet blijft de PVV maar tegemoet komen met plannen die later niet blijken te werken. Het is slecht voor de mensen met een pgb die hun keuzevrijheid kwijtraken. Het kost maar liefst 20.000 banen in de zorg en het maakt de instellingen overvol. Wij willen échte hervormingen in de zorg. Als die onder druk van de PVV uitblijven, verwacht ik grote problemen.”

Boos op Veldhuijzen van Zanten

Pgb-specialiste Agnes Wolbert van de PvdA is boos op staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten: “We hebben keer op keer gevraagd of de zorg zou worden behouden en dat heeft ze keer op keer bevestigd. Of ze heeft willens en wetens de waarheid verdraaid of ze kent haar dossier niet. Beide zaken zijn even ernstig.” Zelfs fractieleider Job Cohen mengt zich in de discussie: “Ik heb de staatsecretaris steeds opnieuw horen zeggen dat het goed zou komen voor de mensen die zorg nodig hebben. Dat is dus niet het geval. Deze plannen zijn broddelwerk. Wij vinden dat de maatregel van tafel moet.” (anp)

Lees ook:

‘Ingreep pgb levert 300 miljoen minder op’

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is geopend. Meer informatie en aanmelden

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Rianne.
    Is er precies bekend hoeveel misbruik er van het PGB wordt gemaakt.
    Waar baseer je je aanname op dat zorg in natura minder geld zou generen?
    Praktijk: een samenwoningsvorm voor mensen met een begeleidingbehoefte is nu vanwege alle onzekerheid een AWBZ instelling geworden.Het uurtarief wat nu ontvangen wordt is hoger dan het uurtarief wat de bewoners betaalden uit hun PGB
    Dus op basis van welke concrete onderzoeks- cijfers wordt en nu over en weer met argumenten gestrooid?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.