Het Hagaziekenhuis in Den Haag, in 2004 ontstaan uit de fusie van de ziekenhuizen Leyenburg, Rode Kruis en Juliana Kinderziekenhuis, krimpt in. Het ziekenhuis gaat gebouwen aan de Sportlaan (locatie RodeKruis en Juliana Kinderziekenhuis) afstoten en krijgt minder ziekenhuisbedden.
Deze maatregelen zijn nodig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de ziekenhuisgroep financieel draaiende te houden. Dat heeft Chiel Huffmeijer, voorzitter van de raad van bestuur, gisteren aangekondigd.
Straks honderd bedden minder
Het Hagaziekenhuis houdt na de renovatie en nieuwbouw in 2010/2011 550 bedden over, ruim honderd bedden minder dan nu. Dat levert volgens Huffmeijer geen problemen op, omdat de Haagse regio al jaren een overschot aan bedden heeft. Meer dan 60 procent van de bedden komt in eenpersoonskamers, met meer privacy en dat is beter voor infectiebeperking. Voor de plannen is een investering van 150 tot 170 miljoen euro nodig. Het ziekenhuisbestuur denkt daarna echter zeker 10 miljoen euro per jaar te kunnen besparen.
Geen ontslagen verwacht
Het Hagaziekenhuis verwacht geen ontslagen voor verpleegkundig personeel omdat daar standaard een tekort aan is. Wel vallen er mogelijk ontslagen bij de facilitaire diensten.
Concentratie
De twee bestaande spoedeisende hulpposten (SEH) gaan terug naar een op de locatie Leyweg (voorheen Leyenburg). Daar worden ook bijna alle (poli)klinieken geconcentreerd, de afdeling intensive care, het kinderziekenhuis en het hartcentrum. De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en er komt nieuwbouw. Ook zijn er plannen om het verouderde Sophia Revalidatiecentrum aan de Vrederustlaan in nieuwbouw op de Leyweg te vestigen.
Juliana Kinderziekenhuis
Op de locatie Sportlaan blijven de poliklinieken open, de 24-uurszorg verdwijnt, behalve de orthopediekliniek. Verder komt hier de kaakchirurgie, de dialyse en een zorghotel met zestig bedden voor verpleegkundige nazorg. Deze komen in het gebouw van het Juliana Kinderziekenhuis dat slechts een paar jaar oud is. De rest van de gebouwen wordt afgestoten.
Bouwruimte en bereikbaarheid
De keuze voor centralisatie aan de Leyweg heeft met de bouwruimte en bereikbaarheid (station Randstadrail) te maken. Dat vooral bewoners van Scheveningen niet blij zijn met het verdwijnen van bijvoorbeeld de SEH aan de Sportlaan, kan Huffmeijer begrijpen. De centralisatie is echter het gevolg van een politieke keuzen, marktwerking in de zorg. De zorgverzekeraars willen bijvoorbeeld dat het aantal SEH-posten in Den Haag van vijf naar twee, hooguit drie gaat.
’Politieke keuze’
“Dat is een politieke keuze. En misschien zijn we wel erg verwend de afgelopen jaren. Maar er zit maar 15 minuten fietsen tussen beide locaties’, aldus de voorzitter van het bestuur. Dat sommigen dan gaan kiezen voor concurrenten Medisch Centrum Haaglanden (MCH) of Bronovo, neemt hij op de koop toe. (ANP)