Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Hans Clevers volgt KNAW-president Robbert Dijkgraaf op

Geneticus en arts Hans Clevers volgt op 1 juni Robbert Dijkgraaf op als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Clevers is op dit moment directeur van het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek van de KNAW en hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Hans Clevers volgt KNAW-president Robbert Dijkgraaf op

De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

Belangenconflicten

Om belangenconflicten te voorkomen treedt Clevers per 1 juni terug als directeur van het Hubrecht Instituut en komt hij in dienst van het UMC Utrecht. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het UMCU, waardoor hij zijn onderzoekswerk kan voortzetten. Het voorzitterschap van de KNAW beslaat ongeveer drie dagen per week.

Dijkgraaf

Clevers is een van de meest bekroonde wetenschappers van Nederland. Eerder deze maand werd hem de internationale Heinekenprijs voor de Geneeskunde toegekend. De huidige KNAW-president, Robbert Dijkgraaf, verruilt de KNAW voor het Institute for Advanced Study in Princeton, Verenigde Staten. Dijkgraaf over zijn opvolger: “Hans Clevers is een van de meest gelauwerde en veelzijdige wetenschappers in ons land. Als geen ander weet hij uit eigen ervaring hoe groot het belang van fundamenteel onderzoek is voor maatschappij en economie. Ik ben er trots op dat deze wereldster de Akademie de komende jaren wil gaan leiden.”

Bevlogen

De selectiecommissie van de KNAW werd voorgezeten door vicepresident Pearl Dykstra. Zij licht de voordracht van deze kandidaat toe: “Hans Clevers is een bevlogen, geëngageerd en inspirerend wetenschapper die op zijn vakgebied tot de wereldtop behoort. We zijn bijzonder verheugd dat hij, met zijn passie voor onderzoek, zijn uitstekende wetenschappelijke reputatie en zijn ruime ervaring in het maatschappelijk vertalen van onderzoeksresultaten, het nieuwe boegbeeld van de KNAW wordt.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen) foto: Hans Hordijk

0
17
Carina van Aartsen
Carina van Aartsen
http://www.zorgvisie.nl
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.