Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartstilstand vaak niet herkend

Meldkamers van ambulancediensten en omstanders herkennen een hartstilstand niet altijd bij een slachtoffer. In ruim een derde van de gevallen gaat het mis. Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam met steun van de Nederlandse Hartstichting.

De onderzoekers analyseerden een kleine 15.000 telefoontjes naar een meldkamer. In 285 gevallen had het slachtoffer een hartstilstand. Bij 82 patiënten werd dat echter niet opgemerkt.

Overlevingskans

Dat kan grote gevolgen hebben. Als de meldkamer weet dat een patiënt een hartstilstand heeft, stuurt zij er namelijk twee ambulances op af. Anders is dat er slechts één. Wanneer er meerdere voertuigen uitrukken, is de kans groter dat het slachtoffer snel hulp krijgt. Als de meldkamer vermoedde dat een slachtoffer hartproblemen had, was er gemiddeld binnen 8,5 minuut een ambulance ter plaatse. In de andere gevallen duurde het tien minuten. Van de patiënten bij wie de hartstilstand werd herkend, was na drie maanden nog veertien procent in leven. Bij de anderen was dat slechts vijf procent.

Hartfalen herkennen

Het belangrijkste teken dat wijst op een hartstilstand is de ademhaling. Een persoon met hartfalen ademt niet of niet normaal. Het is dan ook belangrijk dat de medewerker van de meldkamer informeert naar de ademhaling en dat de beller daar goede informatie over verstrekt. De onderzoekers pleiten ervoor dat alle Nederlanders een reanimatiecursus volgen. Daarin komt het herkennen van een hartstilstand namelijk aan de orde. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation. (ANP)

Lees ook:

Sms’en bij hartstilstand voor eerste hulp

Minder patiënten dood dankzij polikliniek hartfalen

Minder mensen in ziekenhuis met hartinfarct

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.