Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Havenpolikliniek moet onnodig seh-bezoek voorkomen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Havenpolikliniek in Rotterdam wil met een geïntegreerd aanbod van welzijn en zorg voorkomen dat kwetsbare ouderen onnodig naar het ziekenhuis gaan. Vier ziekenhuizen en Fundis gaan daarvoor intensief samenwerken in het expertisecentrum voor kwetsbare ouderen.
Havenziekenhuis Img 5766

Dat de Havenpolikliniek een expertisecentrum voor kwetsbare ouderen zou worden was al bekend. De vier ziekenhuizen laten nu in een persbericht weten dat ze met vernieuwend integraal aanbod van zorg en welzijn willen voorkomen dat ouderen onnodig de spoedeisende hulp (seh) bezoeken en onnodig worden opgenomen in het ziekenhuis. Erasmus MC, Franciscus gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis hebben de plannen voor het ouderenexpertisecentrum nader uitgewerkt in het plan ‘Oud Haven – in goede handen’.

Enthousiasme over Havenpolikliniek

Volgens de ziekenhuizen reageren huisartsen, zorgverzekeraars, VVT-instellingen in de regio, grote zorgverzekeraars en de gemeente Rotterdam enthousiast op het plan. De bestuurders van de ziekenhuizen hebben dat enthousiasme geproefd in gesprekken die zij hebben gehad met deze partijen. Iedereen zou de meerwaarde van het nieuwe concept inzien en concrete afspraken willen maken over financiering. De stuurgroep van de ziekenhuizen zegt in het persbericht hier blij mee te zijn: ‘Want het zorgconcept dat wij voor ogen hebben heeft alleen kans van slagen als dat in een samenwerkingsverband met alle betrokkenen wordt ontwikkeld en gerealiseerd. Alleen zo kunnen wij daadwerkelijk de juiste zorg op de juiste plaats realiseren. Met deze positieve reacties is een belangrijke eerste stap gezet. Nu kunnen wij vervolgstappen zetten.’

Fundis doet mee met ELV-bedden

De bedoeling van het nieuwe zorgconcept is om kwetsbare ouderen te ondersteunen bij alles wat zij nodig hebben om langer thuis te kunnen blijven wonen. In het oude gebouw van het voormalige Havenziekenhuis houden specialismen uit de vier ziekenhuizen polikliniek. Op de vierde etage start VVT-aanbieder Fundis per 1 oktober 16 bedden voor eerstelijnsverblijf (ELV). Een werkgroep van medisch specialisten en huisartsen gaat verder uitwerken hoe de afweging kan worden gemaakt welke patiënten waar worden geholpen. Vorig jaar hebben de vier ziekenhuizen hebben de ziekenhuizen het Havenziekenhuis, dat zwaar verliesgevend was, ontmanteld.


Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, spreekt over initiatieven van specialisten ouderengeneeskunde om zorg huisbezoeken en consulten aan huisartsen te geven. Publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en Samenleving reflecteert over gelukkig ouder worden en de beleidsomslagen die daarvoor nodig zijn. Directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vertelt hoe de zorgverzekeraar medisch-specialistisch zorg uit ziekenhuizen in de wijk beschikbaar wil stellen.


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.