Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heideheuvel moet stoppen met klinische obesitasbehandeling

Het astmacentrum Heideheuvel moet de klinische behandeling van kinderen met zeer ernstige obesitas stopzetten. Het Ministerie van VWS heeft definitief besloten Heideheuvel geen officiële experimentele status toe te kennen.

De beslissing volgt op antwoorden van minister Ab Klink (Volksgezondheid) op vragen van het Tweede Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA). Daarin laat Klink weten niet overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van de zorg die Heideheuvel biedt

CVZ

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft het ministerie geadviseerd Heideheuvel in staat te stellen de behandeling voor de duur van het onderzoek te continueren. Minister Klink legt dit advies naast zich neer.

Gevolgen

“Er zullen zeker personele gevolgen zijn”, zegt woordvoerster Marloes Konings van Heideheuvel. “Over het aantal banen dat verdwijnt, kunnen we nog geen uitspraken doen.”

Onderzoek

Heideheuvel begon in 2004 in samenwerking met het Academisch Centrum in Amsterdam een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de klinische behandeling. Dit Obelixonderzoek wordt in 2009 afgerond. Volgens Heideheuvel zijn de kortetermijneffecten van de behandeling zeer positief.

Actie

De kliniek voerde tevergeefs actie om de obesitasbehandeling een experimentele status toe te kennen. Na de beantwoording van de Kamervragen op 25 juni heeft Heideheuvel eerst de ouders ingelicht. Heideheuvel ziet nog wel mogelijkheden om de ambulante behandeling van veel te dikke kinderen uit te breiden. Een ambulante behandeling kan zeer effectief zijn voor een groot deel van de honderd patiënten op de wachtlijst (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Klink overweegt ‘levensstijlkorting’

Kamervragen

Link:

Astmacentrum Heideheuvel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.