Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Helft jaarrekeningen gemeenten geen goedkeuring’

Mark van Dorresteijn
Door de overheveling van zorgtaken krijgen veel jaarrekeningen van gemeenten waarschijnlijk geen goedkeuring. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief.
jaarrekening.png
Foto: Fotolia

De continuïteit van zorg kreeg dit jaar prioriteit, stelt de VNG. ‘Aanbieders, gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank zijn op dit moment volop aan de slag met de backoffice. Al deze partijen zijn met elkaar verbonden in een keten, de onzekerheden en onduidelijkheden waar gemeenten mee worden geconfronteerd, liggen voor een groot deel buiten hun macht. Vanwege de systematiek werken ze wel door in het accountantsoordeel bij de gemeenterekening. Hoewel niet alles in 2015 perfect is gegaan, is er wel alles aan gedaan om deze transitie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat een en ander naar alle waarschijnlijk zal resulteren in een beeld van veel niet goedkeurende verklaringen is voor gemeenten dan ook wrang.’

Soepele controle

De VNG heeft in overleg met het Rijk, de accountantssector en zorgaanbieders voorgesteld de accountantscontrole aan te passen aan de bijzondere omstandigheden. Uiteindelijk is toch besloten om de standaard controle te hanteren. In dagblad FD vertelt Robert Mul, die namens de beroepsvereniging van accountants NBA bij de discussie betrokken is, dat zij tegen een ‘alternatieve accountantscontrole’ waren. ‘Wij hebben steeds gevonden dat accountants integraal moeten controleren. Juist van die nieuwe geldstromen willen gemeenteraden weten hoe die ervoor staan. Daar zijn accountants juist voor.’ Wel is de controle versoepeld voor gemeenten, zo blijkt uit de brief. VNG adviseert gemeenten om in gesprek te gaan met de accountant om ‘tot een zo praktisch mogelijke inrichting van de controle 2015 te komen.’

Minstens de helft

Volgens Mul krijgen veel gemeenten voor de jaarrekening 2015 een accountantsverklaring met beperking. De beperking heeft dan betrekking op de nieuwe zorgtaken. Om hoeveel gemeenten het gaat is nog niet duidelijk, maar als er nu niet snel en pragmatisch wordt gehandeld door de gemeenten zou het om ‘minstens de helft’ kunnen gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.