Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft thuiszorg wil mbo-verpleegkundigen laten indiceren

In de toekomst wil de helft van de thuiszorgzorgaanbieders hun mbo-verpleegkundigen laten indiceren, in plaats van hbo-opgeleide verpeegkundigen. Dit staat in het rapport 'Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019' van kenniscentrum CAOP.
Helft thuiszorg wil mbo-verpleegkundigen laten indiceren
Foto: iStock

De rol van wijkverpleegkundige als spil van de zorg wordt uitgebreid met taken als indiceren en organiseren van zorg. Daarom schrijft beroepsvereniging V&VN voor dat wijkverpleegkundigen Hbo-opleiding moeten hebben. De komende jaren worden daarom omvangrijke tekorten aan hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen verwacht. In 2019 zijn er volgens vakblad Nursing tussen de 10.000 en 13.500 hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen in de thuiszorg nodig. Dit is een toename ten opzichte van 2015 van 8 procent tot 45 procent.

Mbo’ers

In de enquête van CAOP is aan zorgaanbieders gevraagd of indiceren inderdaad uitsluitend door wijkverpleegkundigen uitgevoerd moet worden, of dat ook mbo’ers dit kunnen blijven doen. Slechts bij de helft (51,3 procent) van de zorgaanbieders is het beleid erop gericht dat in de toekomst de indicatiestelling gebeurt door hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen. De andere helft wil hun mbo-verpleegkundigen blijven laten indiceren, deels zelfstandig, meestal onder verantwoordelijkheid van hbo’ers  (38,9 procent).

Minder verzorgenden

Zorgaanbieders is eveneens gevraagd hoe hun thuiszorgteams er in 2018 zouden moeten uitzien. Bij de reguliere thuiszorgteams voorzien de zorgaanbieders dat het aandeel wijkverpleegkundigen toeneemt van 8 naar 18 procent en het aandeel mbo-verpleegkundigen van 15 naar 24 procent. Dat betekent minder verzorgenden IG: hun percentage neemt af van 65,42 procent naar 48,9 procent.

Concurrentie

De onderzoekers voorzien een forse concurrentiestrijd om hbo-verpleegkundigen, nu ook UMC’s, GGZ en gehandicaptenzorg een forse verandering in hun personeelssamenstelling beogen. Een alternatief is het eigen personeel opscholen. Dat doen zorgaanbieders nu al in grote mate. Naar schatting op dit moment 9 procent van hun mbo-verpleegkundigen bezig met de opleiding tot hbo-verpleegkunde. Volgens de zorgaanbieders groeit dat percentage nog, omdat daarnaast 13 procent van de mbo-verpleegkundigen de potentie én bereidheid heeft om zich op te scholen naar hbo-niveau.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.