Van de verpleegkundigen en verzorgenden die in de afgelopen twee jaar palliatieve zorg hebben gegeven, zegt slechts de helft daar voldoende voor te zijn opgeleid. In de basisopleiding krijgt 17% een aparte module palliatieve zorg, 72% is geschoold in het omgaan met het naderend overlijden, 64% in lichamelijke verzorging van een overleden patiënt en 56% in het voeren van een ‘slecht nieuws gesprek’. Dit blijkt uit een onderzoek binnen het landelijke Panel Verpleging & Verzorging van onderzoeksinstituut Nivel.
Instellingen
Het Panel Verpleging & Verzorging bestaat uit ongeveer 1350 zorgprofessionals die werken in ziekenhuizen, de psychiatrie, de zorg voor mensen met een beperking, de thuiszorg, en verpleeg- en verzorgingshuizen. In de meeste instellingen bestaan wel richtlijnen. 81 Procent van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat er binnen de instelling richtlijnen, protocollen en checklists zijn voor zorg aan het levenseinde. Wel is er nog behoefte (28%) aan richtlijnen voor palliatieve sedatie en hoe te handelen bij euthanasieverzoeken.
euthanasie
Vooral in de thuiszorg, maar ook in de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de psychiatrie bestaat behoefte aan extra scholing. Ondersteuning bij religie of levensovertuiging, wetgeving rond euthanasie, beslissingen rond het levenseinde, instrumenten voor het meten van pijn en kennis van de zorg rond overlijden in andere culturen, zijn veel minder vaak aan de orde geweest. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)
Lees meer
Zorgverlener krijgt advies over palliatieve zorg
Staatssecretaris maakt palliatieve zorg in het buitenland mo…
‘Sluit informatie palliatieve zorg beter aan op doelgroep’