Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hengelo stelt herindicaties WMO uit

De gemeente Hengelo stelt de strengere herindicaties voor huishoudelijk hulp een half jaar uit. Zo krijgen thuiszorgorganisaties meer tijd om in te spelen op de te verwachten bezuinigingen. Dat meldt Twentsche Courant Tubantia.

Herindicaties per 1 juli

Volgens de herindicaties komt nog maar tien procent van de cliënten straks in aanmerking voor de ‘zwaardere’ vorm van hulp in de huishouding en krijgt negentig procent de eenvoudige vorm. In het verleden lag die verhouding op respectievelijk veertig en zestig procent. Die herindicaties zouden met ingang van 1 januari ingaan, maar dat wordt 1 juli.

Te veel duur personeel

Het personeel van de instellingen is afgestemd op die oude verhoudingen. Er zijn nog veel beter geschoolde, duurdere krachten in dienst die het moeilijkere werk doen. Daar is straks veel minder werk voor terwijl de organisaties juist meer goedkopere krachten nodig hebben voor het eenvoudige huishoudelijke werk. De inkomsten zijn wel afgestemd op dat eenvoudige werk.

Gemeente heeft geld over

Carint heeft al aangegeven tijd nodig te hebben om de organisatie in balans te brengen. Die tijd gunt de gemeente nu in een verlenging van de huidige indicaties met een half jaar. Daarvoor is ook geld beschikbaar omdat de gemeente bij het begroten rekening had gehouden met dertig procent indicaties voor zwaardere hulp. Dat valt met tien procent dus een stuk goedkoper uit.

Personeel behouden voor zorg

De gemeente wil ook een medewerker inzetten om eventuele thuishulpen die met ontslag gaan te behouden voor de zorgsector. Het tekort aan medewerkers in de gezondheidszorg is immers een groot maatschappelijk probleem. Volgens wethouder Bert Otten is het zonde om deze groep mensen voor de zorg kwijt te raken, terwijl scholieren massaal worden geworven voor deze sector. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Links:

Twentsche Courant Tubantia

Carint

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.