Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Grote Zorgdebat: Kijk hier mee (16.00 uur)

Redacteur Zorg+Welzijn
Hoe willen politici de kwaliteit van de zorg in stand houden met minder geld? Dat is het onderwerp tijdens het Grote Zorgdebat op 29 augustus in Congrescentrum NBC in Nieuwegein.
Het Grote Zorgdebat: Kijk hier mee (16.00 uur)

Het zorgdebat begint vandaag om 16.00 en eindigt rond 18.00 uur.

Met elkaar in debat gaan:

Anne Mulder (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Fleur Agema (PVV), Hanke Bruins Slot (CDA), Henk van Gerven (SP), Pia Dijkstra (D66), Linda Voortman (GroenLinks), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP).

Hanke Bruins Slot, CDA

Eigen risico blijft 350 euro, wel 25 euro per behandeling. Huisarts niet onder eigen betalingen. Toegangspoort voor de zorg, vrij toegankelijk. Garage stuurt ook rekening: kostenbewustzijn vergroten. Het zal en, en , en moeten. We moeten ook kijken naar wat de burger zelf kan bijbetalen. We moeten investeren in preventie, mensen bewust maken van wat het is om gezond te leven. Verhogen van accijns op roken en alcohol. Weg met de koffieshops. Geen premieverhoging voor mensen met ongezonde leefstijl, want politiek kan niet bepalen of iemand misschien wel door eigen schuld dik is. Mensen moeten thuis kunnen blijven wonen zolang ze dat nog kunnen. We gaan wel vragen of ze drie uur per maand zelf betalen aan thuiszorg. Het vervoer moet blijven. AWBZ is geen voorziening, het is een recht dat mensen hun leven leven hebben opgebouwd.

Lea Bouwmeester, PvdA

Nederland heeft het beste zorgstelsel van de wereld. PvdA wil zorg dichterbij de mensen brengen. Meer investeren in preventie: 1 miljard investeren, weghalen bij verspilling, marktwerking, hoge bestuurderssalarissen. Premie niet omhoog, kosten eerlijk verdelen, afhankelijk van het inkomen. Ombudsman voor de zorg, agressie in de zorg tegengaan. Patiënten en hulpverleners moeten meer zeggenschap krijgen over de organisatie van de zorg. Leefstijl mag niet afhankelijk zijn van premie, want, waar houdt het dan op? Iemand die gezond leeft en veel sport en dan geblesseerd raakt. Premie omhoog of omlaag? Eerlijk delen want daar worden we allemaal een stuk gelukkiger van. Soms moet de overheid bijdragen.

Pia Dijkstra, D66

Kosten in de hand houden, verspilling tegen gaan. Eigen risico invoeren, maar inkomensafhankelijk maken. Mensen kostenbewust maken. Mensen moeten rekening kunnen zien van de zorg. Gecompenseerd in de zorgtoeslag. In drie stappen eigen risico verhogen: 350-550-650. De huidige wetgeving over patiëntenrechten voldoet, zorgen dat die goed wordt uitgevoerd. Extra wetgeving is onnodig duur en het is moeilijk om verschillende wetten met elkaar te verenigen. Leefstijl afhankelijk maken van premies of behandelvolgorde is praktisch onuitvoerbaar en brengt vermoedelijk de solidariteit in gevaar, dus dat willen wij niet. Wel willen we ongezond gedrag ontmoedigen en gezond gedrag stimuleren, bijvoorbeeld stoppen-met-rokencursussen terug in het basispakket. Convenanten met voedingsmiddelenindustrie. Ouderenzorg moet naar de gemeenten omdat daar moet worden gekeken wat mensen nog zelf kunnen en hoe hulp uit de wijk kan worden vormgegeven.

Linda Voortman, Groen Links

Zorg mag voor niemand te duur worden. Overbodige of dubbele zorg schrappen. Kosten voor eigen risico 70 euro voor laagste inkomens, verder verhogen afhankelijk van inkomen. Mensen met bovengemiddeld inkomen (27 000 euro, volgens Voortman) moeten meer gaan betalen, we willen niet gaan schrappen in de zorg. Versterken pbg, geld weghalen bij hoge inkomens en farmaceuten. Behandelvolgorde mag niet afhankelijk zijn van leefstijl. Geen premiekorting bij gezond gedrag, want wie vult dat dan eerlijk in? Op het moment dat huishoudelijke verzorging wegvalt, jaag je mensen de instellingen in. Ook het vervoer voor mensen die hulpbehoevend zijn, moet blijven.

Fleur Agema, PVV

Pak de systemen aan. Gooi de regels eruit, geef professionals de vrijheid terug. Minder collectief financieren en vergroten van eigen bijdragen, maakt voor de totale kosten niet uit. Door onze maatregelen wordt de zorg vanzelf goedkoper. Alleen het medische aspect mag tellen bij zorgpremies, geen leefstijl. Want: krijgen we dan de rookpolitie? Gaan de barman in de sportkantine controleren? Dat moeten we niet willen. Het doet mij pijn dat in 2040 ons halve inkomen aan zorg opgaat, dat is niet waar. Het is de helft daarvan. Niet steeds maar een ander systeem invoeren, wel marktwerking, geen marktwerking.

Elbert Dijkgraaf, SGP

Hogere eigen bijdrage. Eigen risico afschaffen. Eigen bijdrage voor alle zorgvormen, maar wel inkomensafhankelijk maken. Huisarts hier absoluut niet in. Huisarts moet juist grotere rol spelen. Eindelijk werk maken van de eerste lijn, daardoor patiënten langer thuis houden. Niet teveel verankeren in rechten, maar meer bepalen door zorgverleners die met elkaar om tafel gaan zitten.

Joël Voordewind, ChristenUnie

Zorg dichterbij mensen, sociale netwerken, familieleden inschakelen. Eigen bijdrage, beperkt houden, afhankelijk van inkomen. Huisarts te allen tijd gratis blijven. Zorgspaarloonregeling. 100 miljoen extra voor versterking van patientenrechten. Pgb moet behouden blijven, vrijheid om eigen zorg te regelen, moeten we blijven garanderen. We moeten niet naar een systeem van eigen schuld, dikke bult. Maar leefstijl mag wel van invloed zijn bij behandelingen of eigen bijdrage. De zorg die mensen heel hard nodig hebben, moet gefinancierd blijven. Er moet geld zijn voor mensen die geen sociaal netwerk of familie hebben. Maar kijk eerst wat mensen op eigen kracht kunnen, via familiebanden of sociale netwerken in de wijk.

Henk van Gerven, SP

Verhogen eigen bijdrage is niets meer dan boete op ziek zijn. We weten dat kosten stijgen, maar iedereen zou moeten bijdragen naar vermogen. SP heeft sociaal zorgplan ontwikkeld, rijkste kwart gaat meer betalen. Solidair systeem. Omslagpunt: 80 000 euro bij tweeverdieners. Rechten moeten globaal worden omschreven omdat iedereen een andere behoefte heeft. Mensen moeten zelf kunnen kiezen waar ze zorg krijgen, dat moet niet worden bepaald door de zorgverzekeraars. Premies afhankelijk maken van leefstijl veroorzaakt tweedeling in de zorg. Is ook iet uitvoerbaar. Moeilijk vast te stellen of gedrag volledig gevolg is van ongezonde aandoening, het morele aspect mag geen rol spelen, alleen het medische. Eigen bijdragen als mensen het kunnen. Als je zelf niet kan bijdragen, moet de samenleving bijspringen.

Anne Mulder, VVD

Ons zorgstelsel is al solidair. Mensen moeten zelf nadenken als ze naar de SEH gaan of dat wel noodzakelijk is. Redelijk om zelf meer te betalen, zo premies lager en betaalbaarder houden. Klachtenafhandeling in ziekenhuizen verbeteren, via Wet Cliëntenrechten. Klachtencommissies komen onvoldoende van de grond, is nodig om dit wettelijk te regelen in plaats van onderling af te handelen. Klinkt logisch, maar hoe moet je het uitvoeren? Wie controleert mensen thuis? En bovendien moet je het niet willen. Schoonmaak en vervoer, vallen niet onder zorg. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.