Het nieuwe leven van de zorgkantoren

De zorgkantoren moeten de komende jaren veranderen in sparringpartners voor cliënten en zorgaanbieders. En ze moeten onderling samenwerken. Dat is wennen, want de moederconcerns zijn concurrenten van elkaar.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
zorginkoop
Foto: Henrik5000/Getty Images/iStock

Tot voor kort waren de zorgkantoren misschien wel het best bewaarde geheim van het zorgstelsel. In 31 regio’s kopen de kantoren in relatieve stilte voor circa 20 miljard euro langdurige intensieve zorg (Wlz-zorg) in voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten. ‘Verweesd, verwaarloosd en vergeten’ voelden de medewerkers zich soms. Tot ze twee jaar geleden de opdracht kregen om zichtbaarder te worden voor de buitenwereld.

Daarna is het snel gegaan. In 2017 zijn nieuwe kwaliteitskaders voor gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg geïntroduceerd die de manier van inkopen ingrijpend hebben veranderd. In een Kamerbrief heeft minister Hugo de Jonge twee maanden geleden geschetst hoe

0
520

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.