Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Oogziekenhuis wint NVTG BouwAward

Het gebouw van Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de NVTG BouwAward gewonnen. De prijs van de Nederlandse Vereniging voor Technisch facilitair management in de Gezondheidszorg had dit jaar het thema ‘Exploitatiegericht Bouwen in de Zorgsector’.

De BouwAward is gericht op recente bouwprojecten, waarmee in het gebruik al enige ervaring is opgedaan. Het gaat om zowel nieuwbouw als om ingrijpende renovaties. Elk project moet ten minste één primaire zorgfunctie bevatten.

Renovatie

De BouwAward 2007 is uitgereikt voor de ingrijpende renovatie van het gebouw van Het Oogziekenhuis, die in 2005 werd afgerond. Andere gebouwen op de nominatielijst waren De Bleerinck te Emmen, St. Fransiscus te Coevorden, De Twinkeling te Horst, WZV te Breskens, Rijnland te Leiderdorp en De Vijverberg te Maastricht.

Bijzonder

“Het zorgconcept is leidend en dat heeft Het Oogziekenhuis goed begrepen”, zegt directeur Iris van Bennekom van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Bennekom was ook jurylid van de NVTG BouwAward. “Het gebouw is gerenoveerd vanuit de vraag wat een patiënt meemaakt vanaf het moment dat hij naar Het Oogziekenhuis moet. Er is goed nagedacht over dat proces en de patiënten zijn er tevreden over.”

Angstreductie

Over patiëntenbeleving legt directeur Frans Hiddema van Het Oogziekenhuis Rotterdam uit dat angstreductie het toverwoord is. “Iedereen met een oogaandoening is in meer of mindere mate bang om blind te worden. Ons gebouw is erop ingericht die angst zoveel mogelijk weg te nemen.”

Materialen

In het interieur zie je dat volgens Hiddema terug in traditionele materialen, zoals de eikenhouten parketvloer en de marmeren lambrisering bij de entree. “Maar natuurlijk wil je ook laten zien dat je voorloper bent op oogheelkundig gebied”, vervolgt Hiddema. De vertaling hiervan is gemaakt in de moderne en duurzame materialen in het pand, het designmeubilair en de opvallende wandbekleding.

Beeldschermen

Een andere effectieve manier om mensen meer op hun gemak te stellen is door middel van transparantie. Door zoals je in een restaurant een open keuken te creëren, krijgen de patiënten in Het Oogziekenhuis ook een kijkje achter de schermen. In het Dagcentrum waar staaroperaties plaatsvinden, wachten patiënten samen met hun begeleider en de patiënten die net behandeld zijn in een ruimte waar ze op twee beeldschermen live de operaties kunnen volgen. (Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.