Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het personeelstekort tijdens en na Corona oplossen via EMTG

EMTG
Momenteel staan er meer dan 130.000 vacatures open in de zorg en om dit bij te kunnen benen zou in 2040 een kwart van de beroepsbevolking in de zorg moeten werken, blijkt uit cijfers van het RIVM. Door de pandemie is de uitdaging groter geworden om werk en personeel weer in balans te krijgen. Pakken we straks de personeelsvraagstukken weer op waar we ze lieten? Of vraagt een veranderende context om een ander aanpak? In dit artikel zal European Multi Talent Group (EMTG) toelichten hoe dit probleem kan worden aangepakt door werving in het buitenland en betere begeleiding van zorgprofessionals.
700x500

Het probleem in Nederland

Verpleeg- en ziekenhuizen kampen al langer met een krappe arbeidsmarkt, het kost steeds meer moeite personeel te vinden. Door de coronacrisis krijgen verpleeghuizen nu al met knelpunten te maken die zij pas over vijf jaar hadden voorzien. De zekerheid van vóór Corona luidde: door demografische ontwikkelingen tot zeker 2040 zal het huidige personeelsstekort in de zorg alleen maar verergeren. Er wordt hard gewerkt aan werven, scholing en het inwerken van personeel. Het hielp niet dat er onder meer door de numeri fixi op de opleiding HBO-V te weinig zorgprofessionals werden opgeleid. Door de coronacrisis wordt een nog groter beroep gedaan op de inzet en flexibiliteit van zorgmedewerkers, terwijl tekorten en overbelasting aan de orde van de dag zijn.

Toch maakt de coronacrisis verandering soms makkelijker dan verwacht. Zo werken zorgorganisaties inmiddels beter samen bij het verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Wordt zorgpersoneel uitgewisseld voor spoedeisende hulp en wordt er ook geëxperimenteerd met de inzet van ongediplomeerde zorgondersteuners. Ook wordt digitalisering nu sneller dan voor de crisis doorgevoerd. De vraag naar personeel blijft echter sneller stijgen dan het aanbod. De vraag naar kundig en bekwaam personeel blijft echter sneller stijgen dan het aanbod.

Structurele oplossingen

De veelbesproken herwaardering voor vitale beroepen leidt tot op heden niet tot een stijging in het arbeidsaanbod in de zorg. EMTG ziet kans om de vacatures in te vullen met enthousiaste, betrokken, kundige en bekwame verpleegkundigen en verzorgenden uit de EU-lidstaten. Door competente en bevoegde talenten te werven kunnen we ons voordeel halen uit de open grenzen.

EMTG onderscheidt zich in de zorgmarkt door in verschillende landen recruiters te hebben gevestigd. Hierdoor blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het buitenland en kunnen we snel een persoonlijk gesprek aangaan met potentiële zorgprofessionals. Bij EMTG denken en handelen we op Europees niveau. De sleutel tot succesvolle integratie van buitenlandse zorgprofessionals is het leren van de Nederlandse taal en cultuur met daarbij tevens te leren hoe het vak van verpleegkundige in Nederland uit gevoerd dient te worden. Daarom bieden wij intensieve taalcursussen aan, zodat zorgprofessionals zo goed mogelijk aan de slag kunnen.

Daarnaast is het van belang dat zorgaanbieders het vak aantrekkelijk houden voor een nieuwe generatie werknemers, zodat nieuwe werknemers ook daadwerkelijk behouden blijven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om verpleegkundigen meer regie te geven over werkdagen en werktijden en om meer aandacht te hebben voor loopbaanmogelijkheden. Voor de zorgprofessionals uit de EU-landen is Nederland bovendien aantrekkelijk gebleken vanwege onze visie over “een leven lang leren”.

Werven binnen Europa

Europees zorgpersoneel in Nederland

Vindt u het lastig om ervaren zorgprofessionals te vinden? Dan kan EMTG u hierbij helpen. EMTG werft de beste zorgprofessionals vanuit de hele EU. Wij hebben bevoegde en bekwame zorgprofessionals die direct bij uw organisatie aan de slag kunnen. EMTG is als EU-specialist zo’n 10 jaar actief bij het helpen van zorginstellingen.

Wij begeleiden de verpleegkundige tijdens het gehele integratietraject binnen uw organisatie en in Nederland. Wilt u meer weten? Lees ons whitepaper

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via sales@emtg.nl en 085 210 1430

1 REACTIE

  1. Waarom personeel uit buitenland halen.Jarengeleden hebben goed opgeleid personeel hun ontslag gekregen zitten , deels krijgt nu WW of heeft een andere baan gekregen. Vele willen wel terug in het vak maar onder goede omstandigheden niet met 0 uren contracten of andere kleine contracten daar kun je je hypotheek niet van betalen .Vele krijgen huur en of zorgtoeslag .In WW en bijstand weet je waar je aan toe bent .Onderzoek eerst maar eens waarom de mensen het vak verlaten en doe wat aan de arbeidsomstandigheden en betaal mensen fatsoenlijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.