Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Het veld wil kankerzorg zelf regelen

Hoogleraar Emiel Rutgers pleitte in een uitzending van Nieuwsuur voor inmenging van de overheid bij concentratie van kankerzorg. Het lukt het veld niet om dit te regelen, zegt hij. Rutgers wil dat minister Schippers snel ingrijpt. Verschillende veldpartijen zijn het niet met hem eens.
Het veld wil kankerzorg zelf regelen
Foto: ANP/Koen Suyk

Als voorbeeld noemt Rutgers borstkankeroperaties: hiervoor kunnen vrouwen in bijna elk ziekenhuis terecht, maar de behandelingen verschillen wezenlijk. Verder voeren bijna alle ziekenhuizen nog borstkankeroperaties uit, maar het ene ziekenhuis veel meer dan het andere.

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat spreiding en concentratie, ook van borstkankerzorg juist steeds verder gestalte krijgt: ‘Het is niet wenselijk wanneer de minister hier bemoeienis in krijgt. De minister heeft de taak om, middels de IGZ, toe te zien op verantwoorde zorg. Naast volumenormen, worden steeds meer andere criteria door wetenschappelijke verenigingen opgesteld, zoals onderzoeksvoorzieningen, die mede normerend zijn voor het

2
20

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.