Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het ziekenhuis van morgen, editie 2

Door vergrijzing, een tekort aan zorgprofessionals en een groeiende vraag naar zorg voelen ziekenhuizen meer dan ooit de urgentie om zich voor te bereiden op de toekomst. Hoewel het IZA richting biedt, is het duidelijk dat verdere vernieuwing noodzakelijk is.  

Met ons vorige onderzoek naar het ziekenhuis van morgen boden we ziekenhuizen een handreiking om een duidelijker beeld van de toekomst te vormen en actief in te spelen op de ontwikkelingen in de zorgsector. Deze nieuwe editie heeft een vergelijkbaar doel, met een andere aanpak.

In deze editie schetsen we drie toekomstbeelden voor het ziekenhuis van morgen. Elk met unieke kenmerken en consequenties. In het eerste toekomstbeeld belichten we wat er kan gebeuren als we niets veranderen en afstevenen op een zorginfarct. Vervolgens presenteren we twee alternatieve toekomstbeelden: een waar volledig is ingezet op digitalisering (maximaal digitaal) en een waar volledig is ingezet op samenwerking tussen ziekenhuizen en andere zorgorganisaties in de regio (gezondheidsecosysteem). Per toekomstbeeld gaan we dieper in op de impact die het kan hebben op patiënten, het proces van diagnostiek en behandeling, en op zorgprofessionals en organisaties. Tot slot behandelen we enkele actuele uitdagingen op het gebied van personeel, samenwerking en technologie en stellen we concrete acties voor om het ziekenhuis van de toekomst te realiseren.

Met het schetsen van de toekomstbeelden proberen we te prikkelen om scherper na te denken over de toekomst van het ziekenhuis. Denk bij het lezen van de toekomstbeelden na, welke elementen aanspreken en vertaal deze naar concrete acties die jij kan nemen om bij te dragen aan het ziekenhuis van morgen.

Hoe het ziekenhuis van morgen eruitziet weten we niet. Een ding is zeker: morgen moet beter zijn dan vandaag.

Meer weten of heb je vragen naar aanleiding van het onderzoek? Neem dan contact op met Frank van Berkel of Annouck de Boer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.