Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Hevel AWBZ over naar verzekeraars’

Mark van Dorresteijn
De AWBZ moet worden overgeheveld naar de verzekeraars. Dat vindt 71 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. 29 Procent denkt dat de AWBZ beter af is in handen van de gemeenten. In totaal stemden 599 bezoekers.
‘Hevel AWBZ over naar verzekeraars’

Het getouwtrek tussen gemeenten en verzekeraars is na de val van het kabinet een nieuwe ronde ingegaan. Verzekeraars gaan ervan uit dat zij vanaf 2012 de AWBZ kunnen gaan uitvoeren. Aan de andere kant verwachten gemeenten juist dat zij delen van de AWBZ kunnen uitvoeren.

Schotten tussen financieringsstromen

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat bij monde van directeur Pieter Hasekamp weten dat verzekeraars erop rekenen dat een volgend kabinet zal besluiten om de uitvoering van de AWBZ in zijn geheel bij hen neer te leggen. ZN-woordvoerder Petra Hardeman zegt daarover: “Wij willen de schotten tussen de financieringsstromen weghalen en zorgen voor de komst van één enkel zorgloket. ZN volgt hierin de weg die staatssecretaris Bussemaker met dit dossier al was ingeslagen.”

Synergievoordeel

Directielid Sandra Korthuis van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt juist dat Bussemaker op dit dossier helemaal niet per definitie pro verzekeraars was. “Er treedt ten eerste synergievoordeel op in combinatie met de zorg die nu al onder de Wmo valt. Ten tweede willen gemeenten flink inzetten op preventie en zodoende een echt antwoord bieden op de vergrijzing. En het is natuurlijk ook beter voor de cliënt dat hij of zij via het Wmo-loket al zijn zorg lokaal kan regelen.”

Onacceptabele kloof

Artsenorganisatie KNMG meent dat de langdurige ouderenzorg naar de zorgverzekeraars moet gaan en de financiering voor verstandelijk gehandicapten naar de nationale overheid. Als dit niet gebeurt blijft de huidige onacceptabele kloof in de zorgcontinuïteit bestaan, blijven de uitgaven en resultaten van deze zorg onzichtbaar en kan er geen winst in kwaliteit en doelmatigheid worden geboekt.

AWBZ te belangrijk

De patiëntenorganisatie CG-Raad vindt dat de overheid het hoofd koel moet houden en gewoon de problemen moet oplossen die zich voordoen in plaats van nieuwe avonturen aan te gaan. “Het treurige van deze plannen om de AWBZ te verdelen is dat er geen inhoudelijke visie aan ten grondslag ligt. Deze zorg vinden we te belangrijk om aan marktpartijen of gemeenten over te laten. Sterker nog, we kunnen het veel beter zelf!”, concludeert de raad. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn, Wouter van den Elsen)

Lees ook:

CVZ noemt AWBZ-systeem failliet

Getouwtrek gemeenten en verzekeraars over AWBZ

‘Gehandicapten doen vaker beroep op AWBZ’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hevel alles over naar de zorgverkeraar = vernietig alle investeringen die gemaakt zijn in een éénvormige registratie.
    Het is een illusie te denken dat elke zorgverzekeraar het beleid van de concurrent gaat volgen. Dit betekent nog meer zienswijzen in de zorgverlening, maw opplussing van allerlei declaratiesystemen. Tel dit op bij een minmale winstmarge van 30% en tel uit uw marco-economische verlies. Toch jammer dat de staat dit soort dingen zelf niet goed kan managen…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.