Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

HHT-miljoenen blijven liggen in Eindhoven en Helmond

Miljoenen euro’s aan Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) blijven bij de gemeentes Eindhoven, Helmond en andere gemeentes op de plank liggen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad (ED).
HHT-miljoenen blijven liggen in Eindhoven en Helmond
Foto: ANP Bart Maat

De HHT-regeling is bedoeld om ontslagen thuiszorgmedewerkers nieuw werk te bieden maar dat plan is geflopt, aldus het ED. Met het instellen van kortingscheques voor HHT hoopten Eindhoven en andere regiogemeentes nieuw werk te scheppen voor honderden ontslagen thuiszorgmedewerkers. Maar een halfjaar later valt de oogst tegen: klanten blijven uit. In Helmond en de omliggende gemeentes ligt sinds 1 januari tweemaal 1,8 miljoen hiervoor op de plank, in Eindhoven zelfs tweemaal 2,5 miljoen, voor dit jaar en komend jaar.

Contracten

Maar de grootste aanbieder op dit gebied in Eindhoven, ZuidZorg, heeft in deze stad tot nu toe slechts 39 contracten kunnen afsluiten. Goed om omgerekend slechts zo’n tien mensen werk te bieden. Valkenswaard is een positieve uitzondering: hier heeft ZuidZorg al 300 cliënten die gebruikmaken van de korting.

Hulp

Els van de Moosdijk (80) en haar echtgenoot uit Eindhoven raakten – door de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeente – begin dit jaar zo’n vier uur huishoudelijke hulp per maand kwijt. Via de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) kon ze drie uren met subsidie terugkopen.Ze betaalt 13,50 euro per uur. Daar komt nog eens een tientje van Eindhoven bovenop. Vroeger hoefde ze hier niet extra voor te betalen. ‘We hebben de hulp echt nodig’, vertelt mevrouw Van de Moosdijk. ‘Mijn man is ziek en ik ben ook niet meer de jongste. En gelukkig konden we onze vertrouwde hulp houden.’ Het kwam zowel de hulp als de familie Van de Moosdijk goed uit. ‘Want de hulp raakte door de veranderingen vier uur werk kwijt. En ik ben zo content met haar. Ze werkt hard, neemt amper de tijd om koffie te drinken.’ Ze is blij dat ze het uurtarief kan betalen.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

1 REACTIE

 1. Het is eigenlijk bij alle gemeenten in nederland hetzelfde liedje.
  De reden is welbekend; bezuinigen. Mensen met maatwerk ondersteuning zijn allemaal de pineut want er worden geen correcte indicatiegesprekken gehouden.
  Een simpel keukentafelgesprek lukt in bijna alle gevallen niet eens.
  Petje af voor degene die verantwoordelijk is voor de stelselwijziging!
  Met alleen hard weken zoals onze eerste burger zijn staatsecretaris
  beschermde kom je er niet.
  DAT BLIJKT UIT ALLES in het veranderende veld van de zorg!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.