Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hier ligt geld voor De Juiste Zorg op de Juiste Plek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er is meer financiering mogelijk voor behandelingen buiten het ziekenhuis dan menigeen denkt. Brancheorganisaties NVZ en FMS wijzen de weg in subsidieland.    
Bart van Pinxteren
Foto: Adobestock

Als ziekenhuizen hun zorg verplaatsen en medisch specialisten buiten de muren van het ziekenhuis gaan werken, verliezen zij doorgaans inkomsten. Voor het gebruik van slimme e-healthoplossingen of innovatieve netwerkzorg bestaat geen betaaltitel. Dat remt het enthousiasme van de betrokkenen.

Financieel comfort

Toch is er wel degelijk geld te vinden, zo stellen de NVZ en de Federatie Medisch Specialisten. NVZ-voorzitter Ad Melkert: ‘Er zijn reeds veel goede initiatieven in het kader van de juiste zorg op de juiste plek, helaas merken we dat de bekostiging nog te vaak als knelpunt wordt ervaren. Het is van belang dat alle middelen die er zijn, optimaal worden benut.’ Daarom hebben de Federatie  en de NVZ verschillende financieringsmogelijkheden op een rijtje gezet.

Subsidies voor zorg

Kosten voor projectuitvoering of investeringen in technologie, die niet kunnen worden gefinancierd in de dbc-systematiek, zijn soms wel op andere manieren te dekken. Zorgaanbieders kunnen een aanvraag doen voor een bedrag uit de pot transformatiegelden (425 miljoen euro). Bij ZonMW zijn subsidies of vouchers aan te vragen. Dat de NZa een specifieke beleidsregel heeft ontwikkeld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars innovatieve zorgprestaties kunnen financieren, de beleidsregel innovatie, is inmiddels gevoeglijk bekend. Maar weten zorgaanbieders dat de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten ook projecten financiert voor projecten voor juiste zorg op de juiste plek?

Basalt

Revalidatieinstelling Basalt maakt al gebruik van de Stimuleringsregeling E-health Thuis die sinds 1 maart 2019 bestaat. Deze regeling is bedoeld voor zorgaanbieders die met een inkoper willen samenwerken aan het opschalen en borgen van bestaande e-health oplossingen. Basalt ontving subsidie voor het poliklinische revalidatieproject “ mijnCVArevalidatie.nl.” E-health helpt patiënten met een herseninfarct om hun vitaliteit te verbeteren waardoor zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Uitbreiding Stimuleringsregeling E-health Thuis

De Stimuleringsregeling E-health Thuis is sinds 1 februari 2020 uitgebreid. Er komt een extra subsidie van maximaal 20.000 euro als optionele voorfase van de SET. Dit geld is bijvoorbeeld te gebruiken voor het opstellen van een concreet activiteitenplan. Verder gaat het minimale subsidiebedrag omlaag van 125.000 euro naar 50.000 euro. De boven- en ondergrens voor opleidingskosten worden losgelaten en de huidige beoordelingscriteria zijn ingekort.

Samenwerking revalidatie met LUMC

Basalt heeft op 3 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij willen hiermee “op een doelmatige manier de juiste revalidatiezorg op de juiste plek aan de juiste patiënt op het juiste moment realiseren.” Uiteindelijk moet er op termijn één medische staf zijn gevormd. LUMC en Basalt verwachten dat de kwaliteit van de revalidatiezorg verbetert door de samenwerking. Zij hopen dat de resultaten van de zorg leiden tot een lagere belasting van mantelzorgers en een afname van zorgkosten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.