Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

HIMMS wil brede samenwerking zorg bevorderen

Mark van Dorresteijn
Zorgaanbieders en andere stakeholders moeten samenwerken om continuïteit van zorg te garanderen. Om deze ontwikkeling te ondersteunen heeft HIMMS Europe het Continuity of Care Maturity Model gepresenteerd. Het CCM-model is gepresenteerd op de slotdag van WoHIT 2014 in Nice.
HIMMS wil brede samenwerking zorg bevorderen
Foto: Stock xchng

Het model stimuleert integratie, coördinatie, delen en gebruik van informatie tussen zorgaanbieders, overheid, patiënten/cliënten en andere stakeholders om de kwaliteit van zorg en de zorgbeleving te verbeteren.

Complex model

Uwe Buddrus, managing director HIMSS Analytics Europe, vertelt dat de zorg zich steeds meer zal richten op de patiënt en daarvoor moet worden samengewerkt. ‘Het is een vrij complex model’, geeft Buddrus toe. ‘Het model beoordeelt nationale of regionale overheden, zorgnetwerken of in het kleinste geval ziekenhuizen met aangesloten zorginstellingen. Dus geen individuele zorginstellingen. Het model moet ook niet gezien worden als nieuwe stage voor het EMRAM-model, waarmee we de automatisering van ziekenhuizen beoordelen.’

 

Focus op de uitkomst

‘Patiënten blijven vaak niet binnen één zorginstelling’, zegt Johan Krijgsman van het Nictiz. ‘Ze wisselen tussen de eerste en tweede lijn, maar hoe wordt de informatie gedeeld tussen deze instellingen? Het model helpt ons om een strategie te bepalen zodat we kunnen focussen op wat echt belangrijk is. Vooralsnog is het CCM-model nieuw, dus we moeten nog uitvinden hoe we het gaan toepassen. Het is belangrijk om te weten dat er niet één weg is naar de top. Het model laat de uiteindelijke wenselijke situatie zien, maar de weg daar naar toe kan per stad, regio of land verschillend zijn.

CCM-model

Het CCM-model bestaat uit acht niveaus, van 0 tot 7. Elk niveau kan verder onderverdeeld worden in negen verschillende onderdelen waaronder uitwisseling van informatie, zorgcoördinatie, patiëntbetrokkenheid, analytics en zorgautomatisering. Elk onderdeel heeft weer aparte niveaus met eisen die in verbinding staan met de andere onderdelen. ‘Zoals ik al zei, het is complex, maar het uiteindelijke doel is te meten welke voordelen de patiënt ervaart. We zijn nu nog bezig met het uitwerken van het schema’, legt Buddrus uit. ‘In december willen we de eerste pilots starten en tijdens HIMMS 2015 in Chicago gaan we het model presenteren.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.