Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HMC ‘overvallen’ door faillissement aanbieder patiëntportaal

Bert Bukman
Meddex, de leverancier van het patiëntportaal van het Haaglanden Medisch Centrum, is failliet verklaard. Dit betekent dat patiënten het portaal binnenkort niet meer kunnen inzien. Het ziekenhuis zegt te werken aan een alternatief.
Hugo van Mens
Jonas Glaubitz / stock.adobe.com

Meddex leverde onder verschillende handelsnamen webdiensten voor de opslag van patiëntgegevens. Het faillissement heeft volgens Haaglanden Medisch Centrum geen gevolgen voor de vertrouwelijkheid van de gegevens. Die blijft gewaarborgd, aldus het ziekenhuis.

Op dit moment is het patiëntenportaal nog gewoon bereikbaar. Dit overigens zonder dat er melding wordt gemaakt van het faillissement van de leverancier. Het HMC geeft echter te kennen niet te weten hoe lang dit nog zal duren, omdat dit afhangt van de curator. Deze zegt zelf dat de continuïteit in elk geval voor de komende vier weken is gegarandeerd. Hierover zijn afspraken gemaakt met onder meer hostingproviders.

Werken aan een alternatief

Het ziekenhuis werkt aan een alternatief, zodat patiënten hun medisch dossier weer online kunnen inzien als het huidige portaal uit de lucht gaat. ‘We hebben daarvoor even tijd nodig, omdat we door het faillissement overvallen zijn,’ aldus het HMC. ‘We zullen patiënten de komende weken informeren hoe we dit gaan realiseren.’

Volgens een woordvoerder gaat het om zo’n 6000 patiënten. Mocht het niet lukken om de overgang naar een andere leverancier tijdig te regelen, dan kunnen zij volgens het ziekenhuis ‘altijd hun zorgverlener vragen om inzage in hun medisch dossier.’

Meddex en de pgo-markt

Meddex is behalve leverancier van patiëntportalen ook ontwikkelaar van een pgo (persoonlijke gezondheids omgeving). Het is de tweede keer dit jaar dat een grotere leverancier van pgo’s failliet gaat. Eerder gebeurde dit met Patient1, dat met 20.000 patiënten naar eigen zeggen de grootste pgo van Nederland was. Patient1 is inmiddels overgenomen door Ivido.

Het faillissement van Meddex en de overname van Patient1 komen op een moment dat de ontwikkelingen op de pgo-markt een zekere turbulentie vertonen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er veel aanbieders en potentiële aanbieders zijn. Een subsidieregeling van het ministerie van VWS die op 1 augustus 2018 om 9.00 uur van start ging en die tot 31 december 2019 zou lopen, was op 1 augustus om 10.45 uur al overtekend.

Administratieve rompslomp

Tegelijkertijd geven zorgverleners aan bang te zijn voor extra administratieve rompslomp als gevolg van de pgo’s.  ‘Het pgo is weer een duidelijke illustratie dat de overheid claimt de regeldruk te willen verminderen, maar juist extra regels maakt,’ aldus een revalidatiearts in Zorgvisie.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.