Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe houd je vitaal bedreigde patiënten 24/7 in de gaten?

Devices4Care
Drie controles per dag bij vitaal bedreigde patiënten zijn onvoldoende. EarlySense detecteert verslechtering van de patiënt in zo’n vroeg stadium dat eerder en gerichter actie kan worden ondernomen.
De Vitaal Bedreigde Patiënt

Steeds meer vitaal bedreigde patiënten

Het aantal vitaal bedreigde patiënten in ziekenhuis of verpleeghuis groeit. Oorzaken zijn de verouderende populatie en daaraan gerelateerd patiënten met co-morbiditeit en kwetsbaarheid. De zorglast is toegenomen terwijl het aantal verpleegkundigen en verzorgenden is afgenomen. Het huidige aantal vacatures in de zorg maakt deze situatie nog nijpender.

Veranderingen in de vitale functies hebben een voorspellende waarde

Studies hebben aangetoond dat 6-8 uur voorafgaand aan een cardio-pulmonair event een vitaal bedreigde patiënt signalen afgeeft die duiden op een beginnende verslechtering. Deze signalen uiten zich in veranderende vitale functies, waarbij het zowel om een daling als stijging kan gaan. Doorgaans worden hartslagfrequentie, bloedruk, lichaamstemperatuur, O₂ saturatie (en soms ademhaling) driemaal per dag met spot checks gemeten. De waarden van vitale functies fluctueren gedurende 24 uur in een bepaald ritme en zijn per individu verschillend. Lichte veranderingen worden daarom soms slecht opgemerkt en grotere veranderingen tussendoor te laat.

Ademhaling, de belangrijkste – vaak ‘vergeten’ – vitale functie

Er is wereldwijde consensus dat onder de vitale functies de ademhalingsfrequentie de meest voorspellende parameter is bij een verslechterende toestand van de patiënt. Een hoge(re) ademhalingsfrequentie (>20) is vaak een eerste symptoom van sepsis, shock en respiratoire insufficiëntie. Een lage(re) ademhaling (<8) is vaak te wijten aan te hoge dosis opiaten of sedativa. Waarom wordt dan juist deze vitale functie zo weinig (accuraat) gemeten? Onderzoek toont aan dat het tijdrovend en lastig is accuraat te meten. De ademhalingsfrequentie blijkt niet top of mind bij zorgprofessionals en wordt niet goed begrepen. Experts pleiten terecht voor meer communicatie en educatie.

Continue monitoring: extra ogen en oren

De vraag is hoe je de vitaal bedreigde patiënt op een afdeling eerder kunt herkennen en adequaat kunt bewaken. Zeker gedurende de nacht, met een beperkte zorgbezetting, is dit geen sinecure. Vaak eist een aantal zieke patiënten de aandacht op, maar wie let er dan op alle anderen?

Technologie, in de vorm van continue monitoring, is door een aantal zorginstellingen al omarmd. De laatste jaren is veel wetenschappelijk bewijs geleverd dat vitaal bedreigde patiënten hierdoor beter worden bewaakt en dat verslechtering eerder wordt opgemerkt. Maar niet van alle systemen is de betrouwbaarheid (vooral bij de ademhalingsfrequentie) en doelmatigheid voldoende aangetoond. Acceptatie door de patiënt is een eerste voorwaarde. Als die het systeem als hinderlijk ervaart, is er kans op onbetrouwbare metingen, zoals bij systemen met plakkers op het lichaam. Tenslotte mag het systeem maar minimaal valse alarmen geven. Teveel leidt tot “alarm fatique” waardoor het vertrouwen in het systeem afneemt en gebruikers afhaken.

Koploper – het continue contactloze EarlySense patiëntveiligheidssysteem

EarlySense is het enige volledig contactloze systeem. Het meet door middel van een gevoelige sensor onder het matras of het stoelkussen de ademhaling, hartslag en de mate van beweging. De patiënt voelt zich vrij doordat hij/zij niet is verbonden met plakkers, slangen of snoeren.

De vitale functies worden vanuit een unit bij het bed 24/7 doorgegeven aan een centrale met beeldscherm met alle data van de patiënten. Trendweergaves indiceren de conditie van de patiënt. Wanneer daarin afwijkingen ontstaan (bijvoorbeeld bij een dreigende sepsis) waarschuwt het systeem. Bij patiënten met een valrisico geeft het systeem een melding nog vóór de patiënt het bed verlaat. Studies hebben aangetoond dat het EarlySense systeem het aantal valincidenten met 48% kan reduceren. Klinisch is aangetoond dat door vroege herkenning van complicaties de gemiddelde ligduur met 7-8% kon worden gereduceerd.

Wilt u meer informatie of een demonstratie van het EarlySense systeem? Neemt u dan contact op via: info@devices4care.com of belt u 06 31 07 75 48.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.