Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kan de facilitaire organisatie bijdragen aan grip op goede zorg? Toonaangevende zorginstellingen delen hun inzichten.

Abena
Wat hebben facilitaire keuzes te maken met grip op goede zorg? Spoiler: alles. Je leest het in een speciale editie van Abena’s eMagazine GRIP!, waarin toonaangevende zorginstellingen hun inzichten en ervaringen delen. Speciaal voor facilitair managers en zorgbestuurders die concrete stappen willen zetten rond thema’s als duurzaamheid, kwaliteit van zorg en het welzijn van medewerkers.
700x500 Pixel 100

Een greep uit de inzichten:

  • “Minder infectierisico, minder fysieke belasting en minder geuroverlast (door gescheiden inzameling van incontinentiemateriaal, red.). Het ging ons om duurzaamheid, maar mensen omarmen het vooral om al die andere redenen.”

Bij Interzorg werken ze hard aan verduurzaming. In het kader daarvan organiseerde programmamanager MVO Eva Koerselman een pilot met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. Dat bleek nog allerlei andere voordelen op te leveren voor medewerkers, cliënten en bezoekers.

  • Hoe schoon (of vuil) denk je dat een ring is? Met een ATP-meter kun je dit controleren. Een score tussen 0 en 30 RLU (relative light units) wordt als ‘schoon’ beschouwd. Dus wat gebeurt er als je iemand zijn of haar ring laat checken?

Eye-opener: dan kom je meestal ergens tussen 600 en 8.000(!) RLU uit. Een effectieve manier om collega’s ervan te overtuigen geen ringen te dragen tijdens het verrichten van zorghandelingen. Bekijk het beeldverslag voor deze en meer eye-openers waarmee je het bewustzijn van medewerkers op het gebied van infectiepreventie kunt vergroten.

  • “Door de focus op één locatie te houden, kregen we in één keer met veel verschillende aspecten van duurzaamheid te maken. De kennis en ervaring die we daarmee hebben opgedaan, kunnen we nu ook inzetten op andere locaties.”

Stichting Driestroom zette concrete stappen op het gebied van verduurzaming door werk te maken van een milieucertificering voor een van haar locaties. Milieucoördinator Mariska Jansen vertelt waarom ze haar inspanningen aanvankelijk bewust op één locatie concentreerde.

  • “Blijf herhalen en doe dat op een leuke manier. In eerdere trainingen hebben we ook spelvormen gebruikt. Zoals een escape room. Of je handen wassen met ‘see-soap’, blauwe zeep waarmee je ziet welke plekken je makkelijk mist.”

En dat is nog maar één van de vijf tips die Ellen Broekhof van ’s Heeren Loo heeft voor zorgorganisaties die infectiepreventie op de kaart willen zetten. Als stafmedewerker met aandachtsgebied infectiepreventie organiseert Ellen regelmatig trainingen over het thema.

Nieuwsgierig? Download je eigen exemplaar!

De facilitaire editie van GRIP! staat boordevol tips, inzichten en ervaringen waarmee je als facilitair professional of zorgbestuurder je voordeel kunt doen. Download hier het volledige eMagazine service.abena.nl/eMagazine_editie_facilitair

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.