Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoger sterfterisico voor depressieve dotterpatiënt

Depressie is zeven jaar na een dotterbehandeling nog steeds schadelijk voor de gezondheid van hartpatiënten. Wie gedotterd is en daarna last heeft van een depressie of al depressief is, heeft tot zestig procent meer kans op vroegtijdig overlijden dan niet-depressieve patiënten. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Erasmus MC en de Universiteit van Tilburg.
Hoger sterfterisico voor depressieve dotterpatiënt

De onderzoekers volgden 1234 hartpatiënten gedurende zeven jaar om zo de lange termijn effecten te ontdekken van depressie en publiceerden hun onderzoek onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Cardiology. In de onderzochte patiëntengroep was één op de vier patiënten een maand na de dotterbehandeling depressief.

Serieus effect

Dat depressie ook na zeven jaar na de dotterbehandeling nog schadelijk is voor de gezondheid van hartpatiënten, ontdekte Nikki Damen, promovenda aan de Universiteit van Tilburg in samenwerking met de afdeling Cardiologie van Erasmus MC. ‘Alle reden om dit negatieve effect serieus te nemen. Het effect van depressie is vergelijkbaar met de risico’s van diabetes of roken.’

Slechte invloed

Wanneer iemand een depressie krijgt, kan dit volgens het onderzoek een slechte invloed hebben op zijn of haar hartaandoening. Er komen voortdurend stresshormonen vrij, waardoor bijvoorbeeld de hartslag omhoog gaat. Daarnaast houden depressieve patiënten er vaker een ongezonde leefstijl op na, wat ook weer kan leiden tot een verslechtering van de hartaandoening. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Grip op je Dip zorgt voor afname angst- en depressieklachten

Zelfmonitoring effectief tegen beginnende depressie

Ouderen overleven vaker hartinfarct door snelle dotter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.