Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdlijnenakkoord ggz bijna rond

Mark van Dorresteijn
De ggz-instellingen en het ministerie van VWS zijn dicht bij een hoofdlijnenakkoord dat de groei van de uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg de komende jaren beperkt. Dat zegt een aantal hoofdrolspelers. Het akkoord zal een looptijd hebben tot 2015. Naar verwachting worden medio juni de handtekeningen gezet.
Hoofdlijnenakkoord ggz bijna rond

‘We zijn het eens over de uitgangspunten. Over het groeipercentage moeten we nog afspraken maken’, aldus directeur-generaal curatieve zorg Leon van Halder. De instellingen zijn akkoord gegaan met een afbouw van het aantal bedden en een verschuiving van het aanbod van de tweede naar de eerste lijn. Dit wordt bevestigd door Joke van Lonkhuijzen (GGZinGeest) die namens GGZ Nederland betrokken is bij de gesprekken.

Hoofdlijnenakkoord ggz

Voorbeeld voor de partijen is het hoofdlijnenakkoord dat eerder met de ziekenhuizen, specialisten en zelfstandige behandelcentra is gesloten. Daarin is een groeiruimte van 2,5 procent afgesproken.

Uit cijfers van het ministerie blijkt dat de uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg in de periode 2001-2010 zijn gegroeid met gemiddeld 9 procent per jaar. In de jeugdzorg en de verslavingszorg is sprake van een groei met dubbele cijfers. GGZ Nederland bestrijdt de groeicijfers. Een deel van de groei zou verklaarbaar zijn door de overheveling van de curatieve ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet in 2008. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Brabantse ggz bereidt zich voor op sombere toekomst

Mensen met lage inkomens mijden ggz

‘Behandeling van cliënt weer voorop in ggz’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.