Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hoogleraar: ‘Bezuinigen op ivf-behandeling gaat extra geld kosten’

Mark van Dorresteijn
Bezuinigen op de ivf-behandeling zal niet leiden tot een besparing. “Sterker nog, het zal geld gaan kosten”, stelt Jan Kremer, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde bij het UMC St Radboud.
Hoogleraar: ‘Bezuinigen op ivf-behandeling gaat extra geld kosten’

In 2008 werden in Nederland 15.710 ivf-puncties verricht, waarvan ongeveer 7.000 tweede of derde pogingen. De kosten van een ivf-poging bedragen ongeveer 3000 euro, inclusief medicijnen. Als door de bezuinigingen de tweede en derde pogingen niet meer worden vergoed, zoals het kabinet nu voorstelt, lijkt dat 21 miljoen euro te besparen. Volgens de hoogleraar is een veel slimmere en sympathiekere besparing mogelijk, door aan de vergoeding van ivf strenge voorwaarden te verbinden over het aantal te plaatsen embryo’s.

Meerlingpercentage

Kremer: “Door steeds vaker één in plaats van twee embryo’s in de baarmoeder te plaatsen, is het meerlingpercentage na ivf de laatste jaren gehalveerd tot 13,4 procent in 2008. Dat komt neer op 533 minder meerlingzwangerschappen.” Deze zwangerschappen leveren echter grotere risico’s op. Zo neemt de kans op vroeggeboorte en handicaps toe. “Dat brengt naast zorgen en verdriet ook extra kosten met zich mee. Daarom is deze halvering van meerlingzwangerschappen na ivf een goede zaak.”

Besparing

De extra medische kosten van een tweelingzwangerschap tot zes weken na de bevalling bedraagt bijna 11.000 euro. Inclusief maatschappelijke kosten zou het totaal volgens de hoogleraar oplopen tot ruim 33.000 euro. “Maatschappelijke kosten zijn bijvoorbeeld de kosten van verloren arbeidsuren. Als ook de medische kosten van de langetermijngevolgen van tweelingen, zoals handicaps, worden meegenomen, komen we tot een totaal van 54.000 euro per tweelingzwangerschap. De halvering van het aantal tweelingzwangerschappen heeft de maatschappij dus al veel opgeleverd: bijna 29 miljoen euro op jaarbasis, waarvan 17,5 miljoen direct medische kosten.”

Twee embryo’s

“Als vrouwen nog maar één ivf-poging vergoed krijgen, zullen zij weer de voorkeur geven aan plaatsing van twee embryo’s”, stelt Kremer. “Daarmee vergroot namelijk de kans op zwangerschap. Dit geldt niet alleen voor de eerste poging, maar ook voor de volgende pogingen, die vrouwen volgens het regeerakkoord zelf moeten gaan betalen. De verwachting is zonder meer gerechtvaardigd dat het meerlingpercentage dan weer zal verdubbelen naar het hoge niveau van vijf tot tien jaar geleden, toen bijna standaard meer dan één embryo geplaatst werd.”

Kostenstijging

Tegenover de beoogde besparing van 21 miljoen euro staat dus een verwachte kostenstijging van 29 miljoen euro. Van een besparing is dan ook geen sprake, meent Kremer. Sterker nog, het kabinetsvoorstel gaat geld kosten.

Alternatieven

Er zijn alternatieven, die wel kosten besparen. Op dit moment lopen er besprekingen met het College voor zorgverzekeringen om te bekijken of een selectieve vergoeding van ivf, waarbij voorwaarden worden gesteld aan het te plaatsen aantal embryo’s, niet veel doelmatiger is. Als slechts plaatsing van één embryo vergoed wordt, kan het meerlingprobleem na ivf verdwijnen. Dan wordt op een veel sympathiekere en slimmere wijze een echte besparing van maar liefst 29 miljoen bereikt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Samenwerking Radboud en Menzis rond digitale poli IVF-patiënten

Radboud heeft weer meest patiëntvriendelijke IVF

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Ik zie argumenten langskomen als ‘besparing’ en ‘de maatschappij opgeleverd’.
    Als we louter economisch naar deze gang van zaken gaan kijken is de conclusie: stel die kinderwens niet zo lang uit, dan hoeft in veel gevallen niet eens IVF gedaan te worden.
    In de andere gevallen: implantatie van 1 bevruchte eicel (maar dan ook eerst: het puncteren van 1 eicel) voorkomt het ethische dilemma van de ‘restembryo’s’.

  2. Lees alle reacties
  3. vindt alleen maar raar dat er maar een bevruchting mag plaats vinden terwijl er misschien er meerdere nodig zijn dat weet men niet maar het is toch schandalig voor eenmalig net wat de artsen vertellen het kost alleen maar meer meer meer en meer!!tenslotte hebben zij nog geen kind als het mis gaat en dan?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.