Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hotels zien kansen in zorgmarkt

Ontwikkelingen in de gezondheidszorg bieden innovatieve mogelijkheden voor de hotelmarkt. Dat stelt het onderzoek 'Zorg in hotels' van kenniscentrum Hospitality Business. Het kenniscentrum onderzocht de afgelopen twee jaar mogelijkheden voor hotels om te voorzien in zorgbehoefte.
Hotels zien kansen in zorgmarkt

Hotels kunnen volgens het rapport inspelen op diverse deelmarkten, genoemd worden: vakantie met zorg, herstel na operatie, mensen uit balans en senioren. Met het zogenaamde ‘healing experience concept’ kunnen hoteliers de zorgvraag afstemmen op de bezoekers. Een voorbeeld in het Hotel Juliana in Valkenburg waar nierdialyse patiënten kunnen overnachten, zonder naar het ziekenhuis te moeten voor een dialyse. De dialyse vindt plaats in het hotel.

Risico’s inschatten

“Het zou een prima mogelijkheid kunnen zijn voor ziekenhuizen”, zegt Bob Kiel, woordvoerder van de NVZ vereniging voor ziekenhuizen. “De oplossing kan personeel in ziekenhuizen ontlasten. Sommige patiënten hebben namelijk zo weinig zorg nodig, dat ze ook prima in een zorghotel terecht zouden kunnen. Wel moet er gelet worden op de risico’s. Een probleem kan voorkomen als mensen het te goed naar hun zin hebben en langer blijven hangen dan nodig. In het rapport wordt het Deventer ziekenhuis aangehaald als voorbeeld, zij zeggen geen bemoeienis te hebben met zorghotels. Er moeten dus wel goede afspraken zijn zodat patiënten niet in gevaar komen.”

Recessie geeft hotels kans

De economische achteruitgang zorgt ervoor dat hotels nieuwe markten kunnen aanboren. “Het beleid van overheid en zorgverzekeraars om doelmatiger met uitgaven voor de zorg om te gaan, zorgt ervoor dat er wordt gezocht naar nieuwe oplossing op het gebied van verblijf na ziekenhuisbehandeling. Zorghotels en hotels die zorg leveren zijn hier een direct gevolg van”, concluderen de onderzoekers van het rapport. Andere factoren die meespelen zijn het groeiende besteedbare inkomen van mensen en de steeds hogere leeftijd die mensen bereiken. Ook zijn kortdurende vakanties meer in trek waarbij wellness en gezondheid voorop staan. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Gedoe om bouw zorghotel AMC

‘Recessie gunstig voor zorgbouw’

Tien innovatietips van deskundigen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.