Hugo de Jonge houdt vast aan resultaatgericht inkopen Wmo

De rechter heeft in 2018 een streep gezet door resultaat gericht indiceren. Cliëntenorganisaties zijn kritisch en ook in de Tweede Kamer leven de nodige reserves. Desondanks weet minister Hugo de Jonge van geen wijken. Hij komt na de zomer met een wetsvoorstel om resultaatgericht inkopen te verankeren in de Wmo 2015.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Cliëntondersteuning
Foto: Highwaystarz / stock.adobe.com

Cliënten hebben bij resultaatgericht indiceren onvoldoende rechtszekerheid. Ze moeten weten op hoeveel uur zorg ze recht hebben, zei de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in diverse uitspraken in 2018. Die rechterlijke uitspraken zijn de aanleiding voor de minister om de Wmo 2015 na de zomer aan te passen.

Verkapte bezuiniging

Gemeenten die inkopen op resultaat in de Wmo maken met zorgaanbieders afspraken over de resultaten die ze moeten behalen. Voorbeelden van ‘resultaatgebieden’ zijn ‘een schoon huis’, ‘beschikken over schone kleding’ of ‘versterking van zelfredzaamheid’. Zorgaanbieders hebben bij deze vorm van inkopen veel flexibiliteit over hoe ze deze resultaten bereiken.

3
3596

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Het nadeel van dit systeem is dat de gemeenten de zorginstellingen benadeelt, als de cliėnt meer zorg nodig heeft, verwacht dat wij gratis zorg moeten geven.
    Ik zou graag een Pluspakket er naast willen hebben , als duidelijk te zien dat de cliënt meer zorg nodig hebben

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn ervaring is dat oudere mensen vaak onbewust instemmen met het door gemee te toegewezen uren hulp, zelf werk ik als huihoudelijke hulp voor een zorginstellng, ons wordt niks ge raagd je hebt het maar te doen in 1 tot 2 uurtjes, houden ze buiten beschouwing dat wij niet voor een schoonmaakbedrijf werken, maar voor een een zorginstelling, waarbij je ook persoonlijk aandacht wilt besteden aan de client, tevens heb je geoon langer werk als de client zelf thuis is

  4. Zorgaanbieders de vrijheid geven hoe de in overleg met de cliënt gestelde doelen bereikt gaan worden, dat is een goede zaak. En zelfs gemeenten zouden die vrijheid moeten kunnen krijgen.

    Maar dan moet de cliënt wel een beroepsmogelijkheid hebben als h/zij en de gemeente verschillen van mening of de gestelde doelen bereikt zijn. En die beroepsmogelijkheid, uiteraard bij een onafhankelijk orgaan dat de gemeente kan dwingen, die mis ik in de plannen van de minister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.