Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Huidartsen boos op NZa

De berekeningen van de NZa om de korting op specialistische zorg eerlijk te verdelen, slaan de plank volkomen mis. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.
Huidartsen boos op NZa

“Wij zijn de dupe van het onvermogen van de NZa. Hoewel wij op een na het minst verdienen van alle specialismen, moeten wij het meest inleveren”, zegt Dick van Gerwen, woordvoerder van de NVDV. “De NZa heeft de tarieven niet goed vastgesteld en nu ze een kans krijgen om dat te corrigeren, bakken ze er weer niets van.”

Irritatie

Demissionair minister Klink wil de medisch specialisten korten vanwege overschrijdingen van het zorgbudget. De Orde spande een rechtszaak aan tegen die voorgenomen generieke korting. Vervolgens oordeelde de rechter dat de NZa haar huiswerk moest overdoen omdat hij het bedrag van de korting onvoldoende onderbouwd achtte. Daarbij moest de generieke korting worden omgezet in een gedifferentieerde korting, wat wil zeggen dat specialisten die minder aan de overschrijding hebben bijgedragen een lagere korting krijgen. Van Gerwen: “Wij hebben goede normtijden bepaald en komen nu met ons goede gedrag uit op onze normomzet, precies zoals de minister dat wil. Specialisten die hun normtijden iets te ruim hebben vastgesteld en daardoor vijftig procent meer omzetten, krijgen dezelfde korting als wij. Dat irriteert ons dermatologen mateloos.”

De Orde

De Orde van Medisch Specialisten valt de NVDV bij. Woordvoerder Saskia van Kleef: “De berekeningen van de NZa zijn telkens weer anders. De ene keer gaat een specialisme er beduidend op vooruit, de volgende keer ineens op achteruit. De percentages fluctueren tussen de 50 procent meer en 19 procent minder. Dat doet ons vertrouwen in de NZa niet toenemen.” De NZa wil nog niet reageren en zegt in augustus met een besluit te komen. Dan moet blijken of er een gedifferentieerde of toch een generieke korting komt. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Ziekenhuizen vinden korting onaanvaardbaar

NZa verhoogt korting medisch specialisten

Orde boos over ‘proefballonnetje’ van Klink

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. hallo ik heb het al eerder gezegt dat ze alles maar ook alles naar de knoppen willen helpen en dat kan niet laten die andere grote kopstukken maar inleveren maar nee die willen niet zo gaat de hele zorg naar de knoppen (let op)dit kan niethoud daar evn rekening mee…

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer trekken we nu in dit land eens echte conclusies. Terugkijken doen we niet, alleen vooruit, om die reden is het telkenmale heibel om honoraria, gedeclareerde omzetten. O.b.v. van fouten uit het verleden en de daarmee gepaarde onrust zou eens een fundamentele discussie gevoerd moeten worden over de rol, de toegevoegde waarde hedentendage en het bestaansrecht van de NZA.

  4. Ik behoor tot de ondersteunende specialismen, maar het lijkt inderdaad volstrekte willekeur wat er bij elke ronde weer aan nieuwe kortingen uit de hoge hoed komt. Werkelijk geen peil op te trekken. Wordt hier werkelijk beleid op gemaakt???

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.