Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Huisarts moet grotere rol spelen bij kanker’

Redacteur Zorg+Welzijn
Huisartsen kunnen meer ondersteuning bieden bij de zorg aan patiënten met kanker. Vooral in de nazorg zal de huisarts een grotere rol krijgen. Dat concluderen Nivel-onderzoekers tijdens het NHG-congres over huisarts en kanker. “Dat vereist een omslag en meer scholing is nodig.”

Niet efficiënt

Het aantal patiënten met kanker neemt snel toe: Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF kankerbestrijding) voorspelde in 2004 een verdubbeling van het aantal kankerpatiënten tussen 2000 en 2015. De behandeling van kanker, operaties, chemokuren en ook de nazorg zijn het domein van de medisch specialist. Dit is volgens onderzoekers van het Nivel niet altijd even efficiënt. Patiënten hebben ook behoefte aan meer ondersteuning dan oncologen kunnen bieden.

Zorgplan

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) houdt vrijdag 18 november een congres over de huisarts en kanker. Onderzoekers van het Nivel pleiten ervoor dat huisartsen een belangrijkere rol spelen, vooral in de nazorg bij kanker. Vanwege comorbiditeit – bijkomende aandoeningen – zien huisartsen patiënten met kanker al regelmatig. Ook het KWF kankerbestrijding pleit ervoor dat patiënten met kanker na de behandeling in het ziekenhuis onder de hoede komen van de huisarts. Om goede zorg te verzekeren moet in een individueel zorgplan afspraken worden gemaakt over de rol van de huisarts, de oncoloog en de patiënt bij de nazorg.

Meer scholing

Volgens het Nivel vereist dit ook bij huisartsen een omslag. François Schellevis: “Uit onderzoek blijkt dat huisartsen nu nog te afwachtend zijn en kankerpatiënten zien als patiënten van de specialist. Om dit te veranderen is meer scholing nodig. Huisartsen moeten kennis en vaardigheden opdoen om patiënten met kanker beter te kunnen helpen en patiënten moeten meer vertrouwen krijgen in de kunde van de huisarts bij de nazorg.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Huisartsen willen met minister rond de tafel

Schippers haalt minder terug bij huisartsen

Richtlijn voor betere communicatie huisarts en tweedelijns-g…

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.