Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Huisartsen goed verspreid over Nederland

Mark van Dorresteijn
In Nederland zijn huisartsen gelijkmatig verdeeld over het land. In alle regio’s hebben huisartsen ongeveer evenveel patiënten en de verschillen in werkdruk zijn niet meer dan 15 procent. Er zijn nauwelijks tekorten of overschotten. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Huisartsen goed verspreid over Nederland

De tekorten en overschotten aan huisartsen die er zijn, blijken vooral lokaal, volgens NIVEL-onderzoeker Lud van der Velden. “In de wat kleinere gemeenten zien we wel eens dat de huisartsen het daar bijvoorbeeld 15 procent drukker lijken te hebben dan gemiddeld, omdat er in die gemeenten relatief veel inwoners zijn per huisarts. Maar vaak zijn er in de buurgemeenten dan relatief weinig inwoners per huisarts. Mensen gaan dan waarschijnlijk in die buurgemeente naar de huisarts.”

‘Huisartsen worden niet geweerd’

De goede spreiding van huisartsen heeft volgens Van der Velden niets te maken met de recente megaboete die de Landelijke Huisartsenvereniging opgelegd kreeg van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. “Wij hebben zeer veel contact gehad met pas afgestudeerde huisartsen die een praktijk zijn begonnen. Daarbij hebben we niets gemerkt of gehoord van huisartsen die geweerd zouden worden in bepaalde regio’s. Zelfs geen geruchten. We volgen de huisartsen al ruim een decennia, dus we hebben daar best een goed beeld van.” Van der Velden legt daarbij uit dat huisartsen en verzekeraars wel overleggen om voor voldoende spreiding te zorgen. “Maar deze processen verlopen eigenlijk heel soepel.”

Verschillen in het buitenland

Internationaal gezien neemt Nederland een uitzonderingspositie in. In België zijn de verschillen tussen de regio’s veel groter en ook in landen als Australië, Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn grote stukken platteland waar bijna geen enkele huisarts praktijk houdt. In Nederland is dat niet zo. In de kop van Groningen werken zelfs relatief veel huisartsen.

Groei

Alle regio’s hadden de afgelopen vijf jaar eenzelfde soort groei. Terwijl dat lokaal nogal kon verschillen. Van der Velden: “Dat komt door de schaalgrootte. Als er in een gemeente vijf huisartsen werken, en er komt er één bij, dan is dat al een toename van 20 procent.”

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.