Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen klagen over wetsvoorstel nieuwe toetreders

Bert Bukman
Een wetsvoorstel dat het toezicht op nieuwe zorgaanbieders regelt, de Wtza, veroorzaakt volgens de LHV extra administratieve lasten. In een brief aan de Tweede Kamer somt de huisartsenvereniging de belangrijkste bezwaren op.

De brief is mede ondertekend door de eerstelijnsorganisaties InEen, KNMT en KNMP.

Doktersassistenten

Momenteel krijgen nieuwe huisartsenpraktijken, net als apothekers en tandartsen, een automatische erkenning. In het wetsvoorstel is echter een vergunningsaanvraag opgenomen, waardoor nieuwe administratieve lasten ontstaan, ook voor kleine praktijken. De grens ligt bij tien medewerkers per praktijk, waaronder het ondersteunende personeel, zoals doktersassistenten en praktijkondersteuners. Volgens de LHV vallen om die reden de meeste huisartspraktijken onder de nieuwe vergunningsplicht.

Toename regeldruk

‘De overheid heeft zich als doel gesteld de regeldruk voor zorgaanbieders/zorgverleners tot een minimum te beperken. Dit wetsvoorstel zorgt helaas voor een toename van de regeldruk in de eerste lijn,’ staat in de brief aan de Tweede Kamer.

Uit het wetsvoorstel blijkt ook dat bestaande praktijken die nu een automatische erkenning hebben gekregen, binnen twee jaar na inwerkingtreding van de Wtza een vergunning moeten aanvragen. Als zij dit niet doen, riskeren zij een boete. Ook hiertegen maken de opstellers van de brief bezwaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.