Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen willen zorg uit Mededingingswet

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De huisartsen willen dat de zorg niet meer onder de Mededingingswet (MW), maar onder de Wet marktwerking gezondheidszorg (Wmg) valt. Initiatieven voor kwaliteitsverbetering komen in de MW onvoldoende van de grond komen, betoogt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in de nota ‘Bewegingsruimte voor de huisarts’.
Huisartsen willen zorg uit Mededingingswet

Volgens de LHV is de MW geschikt voor de industrie, handel en dienstverlening, maar sluit hij niet goed aan op de zorg. Zo is er veel discussie over artikel 6, lid 3, dat regelt in welke situaties een mededingingsbeperkende afspraak is geoorloofd. In de praktijk is er een groot grijs gebied. De ACM heeft honderden bladzijdes nodig om de wet uitgelegd te krijgen in haar richtsnoeren. Individuele huisartsen ontberen echter de juridische kennis en Fingerspitzengefühl om hier in de praktijk mee te werken.

Intimidatie ACM

Daarnaast zijn huisartsen bang om dit grijze gebied te betreden. Dat komt mede door het negatieve effect van de boete die de ACM de LHV heeft opgelegd, schrijft de LHV in een open brief aan de minister. ‘Die heeft  het vertrouwen van de huisartsen in de toezichthouder ernstig geschaad. Alom horen wij van onze leden dat zij de boete niet als straf hebben ervaren, maar als intimidatie. De angst voor de ACM zit zó diep, dat die verlammend uitpakt. Men is mede daarom pertinent in de weigering het grijze gebied te betreden.’

Stagnatie

Het gevolg is dat allerlei initiatieven voor kwaliteitsverbeteringen niet van de grond komen, terwijl er wel veel verwacht wordt van huisartsen. Zo is bij de hoofdlijnenakkoorden afgesproken dat zij eenvoudige zorg van ziekenhuizen gaan overnemen. Daarnaast spelen artsen een belangrijke rol bij de veranderingen in de langdurende zorg, de ggz en de jeugdzorg. De LHV betreurt dat er kansen onbenut blijven.

Gespannen verhouding met verzekeraars

Een ander heet hangijzer is de gespannen relatie tussen zorgverzekeraars en huisartsen. De MW verbiedt huisartsen om samen op te trekken in de onderhandelingen met verzekeraars over de zorginkoop. Voor verzekeraars is het echter geen doen om met alle huisartsen individueel te onderhandelen. Daarom werken ze allemaal met eigen standaardcontracten. In de beleving van huisartsen wordt die contracten eenzijdig opgelegd.

Zorg onder Wet marktwerking gezondheidszorg

De LHV roept de minister op om de spelregels te veranderen, zodat er meer ruimte ontstaat voor huisartsen om echt te onderhandelen met verzekeraars. De LHV pleit voor een wetswijziging, waardoor samenwerking en concurrentie in de zorg niet langer onder MW, maar onder Wmg valt. In de MW is geen maatwerk mogelijk, in de Wmg wel. De LHV schetst in haar nota ‘Bewegingsruimte voor de huisarts’ hoe dit alternatief eruit kan zien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.