Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Huisartsenposten moeten alerter worden op kindermishandeling’

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat huisartsenposten nog onvoldoende gevorderd zijn met het invoeren van richtlijnen over kindermishandeling. De IGZ zegt dat huisartsenposten wel actief zijn met het maken van richtlijnen, maar dat de invoering ervan verbeterd moet worden.
'Huisartsenposten moeten alerter worden op kindermishandeling'

Huisartsenposten dienen de invulling van de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling te verbeteren, aldus de IGZ. Geen enkele huisartsenpost voldeed aan alle door de IGZ gestelde normen. Ze gebruiken screeninginstrumenten niet structureel. Een screeninginstrument bestaat uit vragen die de hulpverlener voor zichzelf moet beantwoorden op basis van de informatie die het contact met kinderen/ouders heeft opgeleverd. Het gebruik van een screeninginstrument maakt het mogelijk om bij elk kind dat de huisartsenpost bezoekt op een systematische wijze signalen boven tafel te krijgen die kunnen wijzen op kindermishandeling.

Onvoldoende scholing

Verder blijkt dat medewerkers onvoldoende geschoold zijn op het gebied van herkennen van kindermishandeling, de meeste posten hebben geen afspraken gemaakt met het ziekenhuis en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en huisartsenposten houden geen registraties bij over de signaleringen.

Kindermishandeling

In haar persverklaring schrijft de IGZ: “Tussen de 100.000 en 170.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling. Goede en tijdige signalering van kindermishandeling is daarom belangrijk. Op huisartsenposten komen relatief meer kinderen dan in de dagpraktijk. Huisartsenposten bieden de mogelijkheid om in betrekkelijke anonimiteit hulp te zoeken en de eigen huisarts te mijden. Dat was aanleiding voor de inspectie om te inventariseren in hoeverre de huisartsenposten de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling hebben ingevoerd. Doel is hen te stimuleren meer systematische aandacht aan het onderwerp kindermishandeling te besteden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ziekenhuizen melden kindermishandeling vaker

Haagse ziekenhuizen melden vaker kindermishandeling

NVZ: Ziekenhuizen alerter op kindermishandeling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. niet alleen moeten de huisartsenpost op de3 kinderen die mishandelt worden er zijn meerdere die dat kunnen de huisartsenpost die nemen deze niet zo nauw maar er zijn meer instellingen die moeten en kunnen doen de buren daar luisteren ze ook niet naar en dat is heel erg triest er moet meer er aan geschonken worden want wat er allemaal is heel erg triester moet beter op gelet worden voornamelijk dat er melding van gemaakt worden het is gewoon jammer dat daar niet zo snel aandacht aan besteed wordt erg jammer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.