Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsenprotest tegen plannen Franciscus Gasthuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen en verloskundigen hebben afgelopen week geprotesteerd tegen het vertrek van de geboortezorg uit het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam.
kaartje.franciscus en vlietland.gif

Zwangere vrouwen moeten indien noodzakelijk naar het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. 

Spreiding
De huisartsen en verloskundigen protesteren tegen de plannen die de raad van bestuur heeft gemaakt om de ziekenhuiszorg te spreiden over twee locaties. Die zijn het gevolg van de fusie tussen de twee ziekenhuizen eind 2014. Eind april bracht het bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland de nieuwe indeling naar buiten. Op 10 mei hebben de huisartsen en verloskundigen een petitie overhandigd aan bestuurslid Mark Janssen, op de Giessenbrug tussen Delfshaven en Overschie. Deze brug kan voor veel oponthoud zorgen als zwangere vrouwen met spoed naar Rotterdam moeten worden vervoerd. Al eerder schreven zowel huisartsen als verloskundigen een open brief aan de raad van bestuur van het ziekenhuis. 

Huisartsen
De 59 huisartsen stellen in hun brief: ‘Het concentreren van geboortezorg en complexe spoedzorg heeft grote consequenties voor de kwaliteit van zorg. Dit betekent extra reistijd en kostbaar tijdsverlies voor spoedpatiënten. De A20 blijft filegevoelig en een goede alternatieve route is er niet. De reden om deze zorg te verplaatsen vinden wij niet goed onderbouwd. Er is te weinig rekening gehouden met de behoeften van de regio. Helaas heeft de Raad van Bestuur geen overleg gezocht met de Regio, maar alleen de voorgenomen plannen mede gedeeld. Op de door de huisartsen en verloskundigen aangedragen alternatieven is niet gereageerd door de Raad van Bestuur.’

Verloskundigen
De verloskundigen voegen toe: ‘Ouders waarvan hun kind opgenomen ligt, krijgen eveneens te maken langere reistijden en dat meerdere keren per dag. Dat is niet de cliënt centraal stellen! Met de dichtstbijzijnde afdeling geboortezorg in Rotterdam of Delft neemt de kwaliteit van zorg af. Uit onderzoeken blijkt dat de relatief kleinere ziekenhuizen beter presteren. Door deze plannen worden met name de mensen met een kleine beurs de dupe van de plannen van het ziekenhuisbestuur. De inwoners van deze regio betalen de rekening terwijl het ziekenhuis zegt te bezuinigen.’

Ziekenhuis
Een woordvoerder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland laat weten dat het besluit de geboortezorg te verplaatsen naar de locatie Franciscus Gasthuis definitief door de raad van bestuur is genomen. ‘De raad van bestuur is niet over een nacht ijs gegaan. Wij verschillen duidelijk van mening met de verloskundigen. De eisen aan en kwaliteitsnormen voor geboortezorg worden steeds hoger en wij willen liefst nog een beetje strenger zijn. In het Franciscus Gasthuis staat 24/7 een team klaar van anesthesiologen, gynaecologen, verloskundigen en alle andere betrokken zorgverleners die de hoogst mogelijke kwaliteit leveren. Het is niet mogelijk om dat voor twee locatie op zeven kilometer afstand in de lucht te houden.’

Twee locaties
Hiermee liggen de plannen rondom de spreiding van verschillende functies over de twee gefuseerde ziekenhuizen zo goed als vast. Alleen de raad van toezicht moet officieel haar fiat nog geven. Dat wordt eind mei verwacht. Volgens de woordvoerder hopen de huisartsen en verloskundigen de raad van bestuur nog te kunnen beïnvloeden door hun protest. Het Vlietland ziekenhuis is zeker geen uitgekleed ziekenhuis: ‘Er blijven juist heel veel mooie functies over. En alle controles voor- en na de bevalling kunnen daar ook plaats vinden.’ De raad van bestuur zegt graag in gesprek te willen blijven met huisartsen en verloskundigen om de zorg op de locatie Rotterdam zo goed mogelijk in te richten.   

Plannen
Het bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft besloten dat beide ziekenhuislocaties als professionele ziekenhuislocaties blijven beschikken over een Spoedeisende Hulp en 24/7 spoedzorg, de bestaande capaciteit bedden, ruime diagnostische mogelijkheden, een modern operatiecomplex en een Intensive Care. Patiënten kunnen voor spreekuren en controle-afspraken altijd dichtbij huis terecht op alle vijf locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Naast de ziekenhuislocaties in Rotterdam en Schiedam zijn er drie aparte poliklinieklocaties. Daarnaast is er ook een polikliniek interne geneeskunde in het Oogziekenhuis in het centrum van Rotterdam.

Complexe zorg
Bepaalde onderdelen van de klinische zorg komen op één van de twee ziekenhuislocaties. De belangrijkste drijfveren zijn kwaliteit en continuïteit van zorg in de gehele regio. Franciscus Gasthuis zal in de loop van 2017 meer ingericht zijn voor complexe zorg en de acute operaties die uitgevoerd worden door onder andere de gynaecoloog en de algemene chirurg. Complexe zorg omvat de moeilijke en meer omvangrijke operaties, waarvoor langere operatietijd of langere opname van de patiënt nodig is.

Planbare zorg
Franciscus Vlietland zal meer ingericht zijn voor planbare zorg. Dat zijn ingrepen die na poliklinische diagnostiek gepland kunnen worden uitgevoerd. Ook korte opnames en dagbehandelingen vallen hier onder. Vanaf 2017 komen daar het obesitascentrum bij, geriatrisch centrum, dagbehandeling voor kinderen en beschouwende oncologische zorg.

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.