Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisrobot zorgt voor zieke oudere in smart home

Mario Gibbels
Om zieke ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen wil een aantal Europese onderzoekers robots en smart homes met elkaar verbinden. Het onderzoek wordt gecoördineerd door de TU Eindhoven.

De huisrobot zorgt ervoor dat de patiënt goed voor zichzelf zorgt, geeft verstandige adviezen en waarschuwt een arts als het toch niet goed gaat. De robot leert de gewoontes van de patiënt, doet de gordijnen open en zet bijvoorbeeld de luchtbehandeling een tandje hoger of lager. Ook biedt de robot vermaak in de vorm van internet en video.

Doodsoorzaak nummer drie

Het project met de naam KSERA (Knowledgeable Service Robots for Aging) is vooral gericht op mensen die lijden aan de chronische longziekte COPD. De World Health Organization verwacht dat deze ziekte de nummer drie doodsoorzaak is in 2030. Over drie jaar moeten enkele demonstratiewoningen klaar zijn. Volgens projectcoördinator Lydia Meesters wordt de intelligente zorgwoning geen kille omgeving. “Het moet zo huiselijk mogelijk zijn. In het ideale geval zie je qua technologie alleen de robot. Die is het aanspreekpunt van alle systemen in huis. Maar verder ziet het er gewoon huiselijk uit.” (ICTzorg- Annelies Vermeulen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.