Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ic-afdelingen ziekenhuizen voldoen alsnog aan norm

Tien ziekenhuizen die donderdag van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te verstaan kregen dat zij hun afdelingen intensive care moesten sluiten, hebben kunnen aantonen dat hun ic’s alsnog aan de vereiste normen voldoen. Dit zei inspecteur-generaal Gerrit van der Wal vrijdag in het actualiteitenprogramma Nova.
Ic-afdelingen ziekenhuizen voldoen alsnog aan norm

De inspectie kwam vrijdag naar buiten met een rapport over ic-afdelingen waarvan de kwaliteit te wensen over laat. Enkele ziekenhuizen wisten donderdag de inspectie al te overtuigen dat de zorg bij hun in orde is.

Zaken op orde

Vrijdag kregen vier ziekenhuizen nog te horen dat ze hun afdeling ic moeten sluiten. Zij beschikten niet over een arts die is gespecialiseerd in deze zorg en hebben in de avond en nacht en het weekend de intensieve zorg niet goed geregeld, aldus het rapport van de inspectie. Het ging om de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Röpke Zweers ziekenhuis in Hardenberg en het St Anna ziekenhuis in Geldrop. Het eerste ziekenhuis liet echter weten niet meer over een volledige ic-afdeling te beschikken. De andere drie overtuigden de inspectie in de loop van de dag dat ook zij alsnog aan de richtlijnen kunnen voldoen. Van der Wal zei dat de ziekenhuizen “het voordeel van vertrouwen krijgen” dat zij hun zaakjes nu op orde hebben.

Ingrijpen

Minister Klink van Volksgezondheid schreef vrijdag aan de Tweede Kamer in te zullen grijpen bij ziekenhuizen die voor 15 januari hun intensive care niet goed geregeld hebben. Ziekenhuizen zonder zo’n afdeling moeten voor die tijd afspraken maken met naburige ziekenhuizen over de opname van patiënten die wel intensieve zorg nodig hebben. Ook moeten ze vastleggen welke vorm van deze zorg ze zelf kunnen bieden.

Klink neemt het hoog op dat er ziekenhuizen zijn die de eenvoudigste vorm van intensieve zorg niet op orde hebben, terwijl ze al sinds 2006 weten aan welke eisen ze moeten voldoen. Dat de inspectie de namen van falende instellingen openbaar maakte, vindt hij prima.

De inspectie onderzocht het afgelopen jaar totaal 47 afdelingen. De komende drie maanden gaat de inspectie opnieuw de ziekenhuizen langs om te controleren of de door hen verstrekte informatie juist is.

Reputatieschade

Op de intensive care liggen patiënten die meestal kort ervoor een zware operatie hebben ondergaan. Ze hebben verscherpt toezicht nodig en extra zorg. Ongeveer één op de twintig patiënten van ziekenhuizen komt op een dergelijke afdeling.

De Orde van Medisch Specialisten noemde de aankondiging van de inspectie ic-afdelingen te gaan sluiten “draconisch”. De specialisten vinden dat de IGZ met de publicatie van haar rapport “voorbarig en onzorgvuldig” heeft gehandeld. Een aantal ziekenhuizen heeft daardoor reputatieschade opgelopen, aldus de Orde. Volgens de beroepsgroep hebben de ziekenhuizen de afgelopen dagen kunnen aantonen dat zij onterecht de brief hadden gekregen dat ze hun ic moesten sluiten. (ANP)

Lees ook:

Vier ziekenhuizen moeten ic-afdeling sluiten

Inspectie bezorgd over kleine IC-afdeling

Kleine ziekenhuizen voorlopig uit gevarenzone

Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.