IGJ legt toezicht op Wzd en Wvggz uit

De Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte ggz (Wvggz) worden vanaf 1 januari 2020 van kracht. De nieuwe wetten hebben tot doel dwang in de zorg terug te dringen, de kwaliteit van (gedwongen) zorg te verhogen en de rechtspositie van cliënten te versterken. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet toe op een zorgvuldige uitvoering van de Wvggz en Wzd.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Erhui1979/Getty Images/iStock

De IGJ heeft de visienota ‘Terughoudend en zorgvuldig omgaan met onvrijwillige of verplichte zorg’ gepubliceerd waarin ze inzicht biedt in de manier waarop de IGJ het toezicht op grond van de nieuwe wetten gaat uitvoeren. De IGJ gaat zich focussen op juiste zorg op de juiste plaats en inzet van voldoende en deskundig personeel. Ook is er aandacht voor de belangen van de rechtspositie van de cliënt en naasten.

Blijvende risico’s

Onder de nieuwe wetgeving blijven sommige risico’s bestaan, die nu ook bij de toepassing van gedwongen zorg worden gesignaleerd. Juiste zorg op de juiste plaats vormt een uitdaging. Het

0
503

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.