Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

IGZ beboet farmaceut voor fêteren artsen

Redacteur Zorg+Welzijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft farmaceutisch bedrijf Allergan uit Eindhoven een boete van 45.000 euro opgelegd wegens verboden gunsten aan neurologen. Voor een bijeenkomst van medisch specialisten over gebruik van botox bij chronische migraine telde de farmaceut een te hoge beloning neer. Dat meldt het dagblad Trouw.
IGZ beboet farmaceut voor fêteren artsen

Farmaceutisch bedrijf Allergan uit Eindhoven had medisch specialisten uitgenodigd in een Utrechts hotel, met lunch vooraf en borrel en diner na, voor een adviesbijeenkomst over het voorschrijven van botox bij chronische migraine. De neurologen kregen 1200 euro voor een bijeenkomst van enkele uren. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat de beloning niet in verhouding tot de tegenprestatie van de artsen. Allergan wil botox, dat wordt gebruikt bij cosmetische antirimpelbehandelingen, op de markt brengen als preventief middel tegen chronische migraine. De toepassing is echter omstreden. Het middel is voor dit doel niet toegelaten op de Nederlandse markt. Allergan hoopt dat dit ooit wel gebeurt en nodigde daarom neurologen uit.

Getipt

Dagblad Trouw baseert zich op het inspectierapport, dat Trouw na een beroep op de Wet Openbaarbaarheid van Bestuur, heeft ingezien. De IGZ bezocht de bijeenkomst in maart 2010 in Utrecht. Zij was getipt door een arts die vond dat de bijeenkomst wel erg op marketing was gericht. Tijdens de bijeenkomst werd overigens nog kritiek geuit op de aanwezigheid van de inspectie door Michel Ferrari, volgens Trouw. “De vergadering werd geleid door migraine-expert en professor Michel Ferrari uit Leiden, die in 2009 de Spinoza-premie – 2,5 miljoen euro – kreeg voor zijn onderzoek. Ferrari ontving van Allergan 2000 euro voor zijn diensten.”

Lees ook:

Onderzoek naar farmaceutische industrie bij Mexicaanse griep

Farmaceutische bedrijven maken geen gebruik van social media

3 REACTIES

 1. Bij hetgeen wordt vermeld over ontoelaatbare vergoeding van Allergan uit Eindhoven aan artsen heb ik enkele vragen en opmerkingen.
  “”Voor een bijeenkomst van medisch specialisten over gebruik van botox bij chronische migraine telde de farmaceut een te hoge beloning neer.”” Nee, niet een te hoge; helemaal geen beloning meer. Nu wordt gesuggereerd als de beloning niet te hoog is, zou dat wel mogen. Zit de IGZ soms in het complot??
  “”De neurologen kregen 1200 euro voor een bijeenkomst van enkele uren””. Is dat per uroloog of gezamenlijk?? (dat is niet duidelijk in de tekst).
  “”Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg staat de beloning niet in verhouding tot de tegenprestatie van de artsen””. Nee, gvd. Niet in verhouding, nee helemaal geen beloning; helemaal niks. Zie je wel hoe een slappe IGZ we hebben. Een club die hoge salarissen opstrijkt voor weinig of niets doen. En als ze iets doen, doen ze dat correctief (achteraf); als anderen ze letterlijk wakker maken. Het IGZ moet VOORTDUREND, VOORNAMELIJK EN ONAANGEKONDIGD CONTROLEONDERZOEKEN DOEN IN DE ZORG. Dan ontdekken ze hoe schrijnend slecht sommige zorginstanties hun werk doen. Verdomme ik heb het IGZ nog nooit een compliment kunnen geven.
  “”Het middel is voor dit doel niet toegelaten op de Nederlandse markt””. Geef als IGZ die hele club artsen en Allergan uit Eindhoven een fikse boete. Allergan moet maar zien hoe hun management hun dikke Mercedes en vakantie in Toscane bekostigen.
  “”De IGZ was getipt door een arts die vond dat de bijeenkomst wel erg op marketing was gericht””. MAAR DOOR EEN ARTS????? Niet allemaal??. Ik wist niet dat het al zo erg was in de zorg!!!
  “”Tijdens de bijeenkomst werd overigens nog kritiek geuit op de aanwezigheid van de inspectie””. Had de IGZ dat dan VOORAF gemeld. Ook nog gruwelijk dom. Verrast me niks.
  “”De vergadering werd geleid door migraine-expert en professor Michel Ferrari uit Leiden, die in 2009 de Spinoza-premie – 2,5 miljoen euro – kreeg voor zijn onderzoek. Ferrari ontving van Allergan 2000 euro voor zijn diensten.” Als schrikmiddel beide bedragen terug laten storten door Ferrari, anders wordt de deur open gezet naar nog erger.
  IGZ verander je strategie anders mail ik Rutte en Opstelten om het IGZ maar op te heffen. Voor dat geld kan mijn zwaar gehandicapte vrouw 2x per week gedoucht worden in plaats van 1x (ALS ER TIJD IS!!).
  WAT EEN LAND!!

 2. Lees alle reacties
 3. Wat zo wonderlijk is dat dit overal plaats vind verkapte financiële vergoedingen die de burger kan betalen. En de bedragen lopen heel hoog in de onkosten vergoedingen zeg maar of wat voor verassingen dan ook. Want men is heel creatief want het levert heel veel geld op en dit is de cultuur die daarom ook die onaantastbaarheid realiseert. Want er zijn er maar weinig die hun handen niet bevuild hebben en de meeste die een autoriteit zijn daarvan zijn de handen pik zwart. Wie zijn dan deze schadeveroorzakers? Schaamteloos worden dit soort praktijken uitgevoerd en dan nog op veel meer richtingen, wat dacht u van leerstoelen en promoties… het kan nog veel zorgelijker/ De burger heeft niet anders de gedachten dat dit soort te vertrouwen is.

 4. http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoord/politiejustitie/aangifte/wanneer-en-hoe-kan-ik-een-klacht-indienen/Pages/default.aspx
  Niet elk strafbaar feit is een ‘klachtdelict’. Hier een aantal voorbeelden van strafbare feiten waarbij u klachtgerechtigd kunt zijn:
  Smaad, laster, belediging. Dwang, belaging. Bepaalde acties van gescheiden echtgenoten (ook bij scheiding van tafel en bed). Bepaalde daden begaan door (aangetrouwde) familieleden van het slachtoffer in de eerste of tweede graad. Zedendelicten gepleegd vóór 1 oktober 2002.
  Een onjuiste rapportage is niet per definitie smadelijk.
  Er zijn geen termijnen aan het doen van aangifte. Indien een misdrijf is verjaard is vervolging echter niet meer mogelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.