Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ beveelt directe sluiting Laser Surgery

Mark van Dorresteijn
De veiligheid en gezondheid van patiënten van privékliniek Laser Surgery in Haarlem loopt acuut gevaar. Daarom moet de kliniek op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per direct dicht.
IGZ beveelt directe sluiting Laser Surgery

De kliniek moest in augustus van dit jaar ook al dicht omdat er toen ook gevaar was voor de patiënten, omdat niet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg werd voldaan. In eerste instantie leek de kliniek verbeteringen te hebben doorgevoerd en mochten de deuren weer open. Bij een onaangekondigd bezoek van de inspectie bleek dat de bestuurder van de kliniek de afspraken toch weer niet nakwam. Ook bleken er meerdere personen in de kliniek te werken die niet deskundig, bekwaam of bevoegd waren voor het werk dat ze uitvoerden.

Behandelstop

Laser Surgery mag nu op geen enkele locatie in Nederland patiënten behandelen of laten behandelen, zo besloot de IGZ. Dit bevel geldt voor een week en kan eventueel verlengd worden. Laser Surgery is een privékliniek waar cosmetische ingrepen worden gedaan zoals liposuctie, ooglidcorrecties, schaamlipcorrecties en haartransplantaties.

‘Maatregel te zwaar’

In een reactie laat de kliniek weten de maatregel van de IGZ destructief, disproportioneel en onbehoorlijk te vinden. ‘Het is laakbaar hoe de IGZ omgaat met zorgverleners, interpreteert en zienswijzen negeert’, zo staat in een schriftelijke reactie. Hoewel de kliniek toegeeft dat er – ook na de tijdelijke sluiting deze zomer – fouten zijn gemaakt, wordt de maatregel als veel te zwaar gezien. ‘Laser Surgery heeft het idee dat de IGZ te enthousiast te werk gaat, gericht iedere oneffenheid, in een organisatie die in verandering is, aan het “zoeken” is en er enkel op uit is om Laser Surgery definitief de deuren te laten sluiten’, zo concludeert de kliniek.

Ontslag bestuurder

De bestuurder heeft volgens Laser Surgery afgelopen weekend ontslag aangevraagd bij de aandeelhouders. ‘Dit is gedaan om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontstane problemen en schade. Inmiddels is een interim-bestuurder met voldoende medische achtergrond aangesteld’, schrijft Laser Surgery. ‘Een bevel zoals nu is uitgevaardigd is onwenselijk en onnodig.’

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.