Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ dreigt met dwangsommen

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor Gezondheidszorg heeft aan zeventien zorginstellingen een ‘last onder dwangsom’ opgelegd. Reden hiervoor is dat de instellingen zonder geldige reden het Jaardocument maatschappelijke verantwoording 2008 niet of niet volledig hebben aangeleverd bij het CIBG, het uitvoeringsorgaan van het ministerie van VWS.

De instellingen hebben tot medio september de tijd om alsnog de verantwoording in te leveren. Doen zij dit niet, dan geldt een dwangsom van duizend euro per week. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 10.000 euro.

Jaardocument

Instellingen die verzekerde zorg leveren moeten een toelating hebben op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZI). Deze wet verplicht zorginstellingen het Jaardocument maatschappelijke verantwoording jaarlijks voor 1 juni aan te leveren bij het CIBG. Met het document leggen zorginstellingen verantwoording af, en geven zij inzicht in hun prestaties. Ook geeft het jaardocument instellingen de gelegenheid om zich te presenteren als maatschappelijk ondernemer.

Wettelijk verplicht

Ruim 750 zorginstellingen hebben het jaardocument 2008 op het tijd aangeleverd. Het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording is sinds 2008 wettelijk verplicht voor alle zorginstellingen in Nederland. De IGZ deelt dit jaar voor het eerst boetes uit aan instanties die te laat zijn met inleveren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

IGZ houdt ‘unieke situatie’ Orbis in de gaten

Klink wil gat in WTZi dichten

Privaat kankerinstituut niet strijdig met WTZi

VWS verdeelt miljoenen subsidie voor Wmo-verlies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.