Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) denkt dat het mogelijk is om het aantal separaties per jaar met tien procent te verminderen. Daarvoor gaat de Inspectie in 2009 het separeerbeleid binnen de ggz verder onderzoeken.

Het onderzoek van de IGZ zal zich richten op de plannen die instellingen hebben gemaakt om het aantal separaties te verminderen. De IGZ gaat instellingen vragen stellen over deze plannen. Op basis van de antwoorden krijgen veertig instellingen dit jaar een bezoek van de inspecteur. Doel van het onderzoek is vermindering van zowel de duur als het aantal van separaties op alle niveaus: per afdeling, per instelling en landelijk.

Onderzoek IGZ

De inspectie deed in 2008 onderzoek naar de praktijk van het separeren in Nederland. Aanleiding voor dit onderzoek waren signalen dat patiënten bij hun opname soms onnodig in de psychiatrische opnameafdeling worden gesepareerd. Uit het onderzoek bleek toen dat een derde van de onderzochte opnameafdelingen van psychiatrische zorginstellingen actief bezig was om het separeren van patiënten zo veel mogelijk te voorkómen. Een derde van de bezochte opnameafdelingen deed wel mee aan de landelijke aanpak maar moest zich toch meer inspannen om verdere verbeteringen te bereiken. Inmiddels is gebleken dat ook instellingen die in 2008 een afdeling hadden met een verhoogd risico verbetertrajecten zijn gestart. Eind 2009 worden de bevindingen van het vervolgonderzoek gepubliceerd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Klink wil harde norm voor separeren

IGZ gaat strenger controleren op vastbinden patiënten

Inspectie controleert vrijheidsbeperking

Separatie in ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.